Barilla No.7

Uspješno izrađivanje mosta od špageta sveučilišnih građevinaca

Sci-Tech / Flash | 20. 05. 2017. u 12:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Špageti. Pile. Ljepilo. Građevinarstvo. Natjecanje u modeliranju mostova u Mariboru pod nazivom “How strong is the bridge?” i ove godine spojio je nespojivo. Fakultet za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arkhitekturo Univerziteta u Mariboru od 3.svibnja do 5. svibnja bio je centar krativnosti, snalažljivosti, inženjerskih i arhitektoniskih umijeća i okupio je 30 timova iz cijeloga svijeta. Svaki tim imao je zadatak napraviti, ni više ni manje, nego most od špageta koji će se isticati po svome dizajnu i nosivosti.

Kao i prošle godine, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru imao je priliku sudjelovati u ovome natjecanju. Ove godine 6 studenata, tj. dva tima predstavljala su fakultet natjecajući se u obe kategorije, i u dizajnu i u nosivosti.

Natjecanje je službeno otvorio sa govorom dobrodošlice dekana fakulteta u Mariboru, prof. dr. Miroslav Premrova i dočekao studente s poklonima dobrodošlice.

Već u 10 sati timovi su mogli započeti izgradnju svoga mosta gdje su glavni materijal bili špageti (Barilla no.7, koja je bila glavni sponzor ovog natjecanja).

Timovi su mjesec dana prije dobili jasne upute i pravila kojih su se morali pridržavati, kao što su maksimalna težina mosta, duljina, visina i dr., pa su svoj most mogli osmisliti, uvježbati i ispitati na svojim fakultetima, te je taj most nanovo rađen u Mariboru gdje je vrijeme izrade bilo ograničeno.

Natjecanje je zaključeno odabirom i ispitivanjem najboljih mostova kada je izrada svih 30  mostova bila dovršena. Komisija je birala deset najljepših u koju je skupinu uvršten i most tima GFMO iz Mostara, čiji se dizajn najviše svidio upravo komisiji inženjera građevine,te su tako osvojili 5. mjesto.

Zatim se svih 30 mostova ispitivalo na nosivost gdje je Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru u poređenju sa prošlom godinom skočio za tri mjesta i ovaj put osvojio 13.mjesto za nosivost.

Pored poprilično zahtjevnog natjecanja, organizatori su izvrsno ugostili natjecatelje i pripremili im ubilazak grada Maribora kao i druženje timova iz svih dijelova svijeta, razmijenjivanje iskustva I ostvarivanje novih prijateljstava.

Tim GFMO zahvalio se profesoru Željku Mikuliću, a posebne zahvale upućene su dekanu Ivanu Lovriću.

Kopirati
Drag cursor here to close