Osuda

Udruženje BH novinari reagiralo zbog ''upada'' u Avaz

Sci-Tech / Flash | 25. 01. 2016. u 17:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor (UO) Udruženja BH novinari uputio je javni prosvjed Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog upada maskiranih i dugim cijevima naoružanih policajaca u redakciju "Dnevnog avaza" te zastrašivanja i ispitivanja novinara i urednika ovog dnevnog lista.

UO BH novinara podržava aktivnosti pravosudnih institucija i sigurnosnih agencija, usmjerenih ka otkrivanju kriminalnih djela i uhićenju osoba koje su prekršile zakon.

''Istovremeno, u ovom konkretnom slučaju, smatramo nedopustivim demonstriranje sile prema "Dnevom avazu" i njegovim novinarima te rušenje integriteta medija i ograničavanje prava na slobodu izražavanja kroz upad naoružanih policajaca u redakciju ovog medija'', priopćeno je iz UO BH novinara.

Također, UO BH novinara poziva SIPA-u i Tužiteljstvo BiH da hitno obustave pretres prostorija "Dnevnog avaza" te da iskoriste druga legitimna i zakonska sredstva za dobivanje informacija i dokumenta od značaja za istragu, a koja neće dovesti u pitanje pravo na slobodu izražavanja niti ugroziti slobodan i siguran rad novinara i urednika ovog dnevnog lista.

Podsjećamo, SIPA je objavila kako predmet pretresa nije Dnevni avaz nego prostorije koje je koristio Fahrudin Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close