Mali ekolozi

Učenici uzeli Neretvu pod svoje: Planiraju je očistiti i pretvoriti u oazu za odmor

Sci-Tech / Flash | 17. 12. 2015. u 12:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završna radionica projekta "Škole i nevladine organizacije zajedničkim snagama za zdravlje rijeke Neretve", koji je financiralo američko Veleposlanstvo u BiH, upriličena je u četvrtak u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru.

Projekt je koncipiran tako da pruži osnovana znanja učenicima, volonterima, lokalnom stanovništvu i nevladinim organizacijama o stanju, odnosno zdravlju riječnog ekosustava u slivu rijeke Neretve.

Predsjednik Eko-Mosta Željko Marić, čija je udruga u suradnji s UWC-om i Međunarodnom osnovnom školom u Mostaru i organizirala radionicu, pozdravio je izgradnju korektora u Mostaru koji će sakupljati otpadne i oborinske vode čime će se spriječiti izravno izlijevanje tih voda u rijeku Neretvu.

S druge, pak strane na Neretvu se vrše razni pritisci od izgradnje manjih hidrocentrala do drugih projekta koji izravno ugrožavaju njen ekosustav, kazao je Marić.

Po njegovim riječima, istodobno s projektom, radi se na uspostavljanju mreže nevladinih udruga koje će raditi na zaštiti prirodnih vrijednosti u riječnom slivu Neretve te na podizanju svijesti o važnosti rijeka i njihovog očuvanja za buduća pokoljenja.

Što se tiče svijesti građana o očuvanju rijeka, predsjednik Eko-Mosta smatra kako je ona na zadovoljavajućoj razini, no da je potrebno riješiti problem zaštite rijeke Neretve i njenih pritoka.

Kako je rekla ravnateljica UWC-a Valentina Mindoljević obje škole će ''usvojiti'' jedan dio rijeke, te brinuti za njega, redovito ga čistiti i održavati. Rekla je kako učenici UWC-a vole rijeku Neretvu i kako će se rado odazvati ovoj akciji.

''Mostar je turistički grad i stranci često gledaju da prošetaju uz rijeku Neretvu. Mi smo ispitali što se nalazi na terenu i uočili smo jako puno smeća. Ljudi u nju odlažu građevinski materijal, sve je zapušteno. Želimo to malo srediti, staviti klupe i napraviti malu oazu za odmor'', rekla je Mindoljević.

Inače, projekt "Škole i nevladine organizacije zajedničkim snagama za zdravlje rijeke Neretve" kreira i upravlja procesom sudjelovanja volonterskom inicijativom i programom edukacije o okolišu, uz suradnju sa srodnim udrugama u riječnom slivu rijeke Neretve.

 

Kopirati
Drag cursor here to close