Turkmenistan

U zraku iznad Mostara lebdi pustinjska prašina iz Turkmenistana

Tijekom današnjeg dana zabilježene su visoke koncentracije PM10 čestica u Hercegovini.
Sci-Tech / Flash | 28. 03. 2020. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom današnjeg dana zabilježene su visoke koncentracije PM10 čestica u Hercegovini.

To je ova čudnovata izmaglica koja se nadvila nad Mostarsku kotlinu od samoga jutra. Slično je već od jučer u Hrvatskoj, gdje su informirali javnost kako se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera.

Napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom nedjelje trebalo biti znatno manje.

Garagum je pješčana pustinja u Turkmenistanu i prostire se na oko 350.000 km². U Hrvatskoj su građanima još jučer preporučili dodatne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru.

U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva.

Prema Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada lebdeće čestice su mješavina kemijskih spojeva i čestica vode. Veličina lebdećih čestica može varirati od čestica manjih od 1μm do čestica manjih od 10μm. Neke od čestica mogu biti kancerogene. Moguće je nakupljanje čestica u plućima čime se ometa sposobnost pluća za razmjenu plinova.

Kopirati
Drag cursor here to close