Zaštita

U slučaju krađe telefoni će sami snimati lopove i ''uzimati'' im otiske prstiju

Sci-Tech / Flash | 29. 08. 2016. u 12:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U slučaju gubitka ili krađe pametnog telefona, vlasnici ovih uređaja koji su na vrijeme aktivirali potrebne opcije mogu s računala locirati svoje uređaje ili, ako se na njima nalazi važan sadržaj, daljinski izbrisati sav sadržaj i blokirati telefon.

Apple je nedavno prijavio novi patent koji bi, ako ga implementiraju u svoje mobilne uređaje, u budućnosti mogao pomoći u hvatanju lopova koji su ukrali telefone.

Riječ je o jednostavnom i odličnom rješenju, kažu na Apple Insideru, uz napomenu kako se postavlja pitanje legalnosti ovakve metode, što bi Apple, ako se zaista odluče na korištenje ove opcije, vjerojatno trebao na vrijeme riješiti, javlja Zimo.co.

iPhone ili iPad bi, prema ovom patentu, u slučaju ''sumnjive'' uporabe telefona koja ukazuje da s njime ne upravlja vlasnik, već neka druga osoba, putem Touch ID-a zabilježili otiske prstiju osobe koja koristi telefon i putem prednje kamere snimili selfie te osobe.

Uploadanjem tih podataka u Appleov oblak vlasnik telefona imat će fotografiju osobe koja koristi njegov telefon, a policija otiske prstiju te osobe.

Sumnjivo ponašanje koje bi aktiviralo ovu opciju može biti krivo upisivanje Appleove šifre, a u patentu se spominje i strojno učenje iPhonea, odnosno telefon bi s vremenom ''naučio'' koje su navike vlasnika ovog uređaja pri svakodnevnom korištenju pa ako bi došlo do nagle promjene u načinu na koji se telefon koristi, to bi također aktiviralo sigurnosni protokol, snimanje selfija i uzimanje otiska prstiju – sve bez znanja osobe koja koristi telefon.

Naravno, s obzirom da vlasnik iPhonea već sada ima mogućnost s udaljenog računala blokirati telefon ili izbrisati sadržaj na njemu, putem iClouda moći će i aktivirati taj sigurnosni protokol i odmah u iCloudu vidjeti fotografije osobe koja koristi njegov telefon.

S obzirom da je ovaj patent tek prijavljen, njegovu primjenu ne treba očekivati u novim modelima iPhonea, već u nekim budućim modelima Appleovih telefona i tableta.

Kopirati
Drag cursor here to close