Western Digital

U prodaju stigao najveći disk od 12 TB

Sci-Tech / Flash | 02. 05. 2017. u 09:19 D.K
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka kompanija Western Digital objavila je početak isporuka najvećeg hard diska ikad napravljenog. Riječ je o Ultrastar He12, koji se bazira na heliju i ima kapacitet od nestvarnih 12TB! Riječ je o četvrtoj generaciji diskova koji se baziraju na heliju, a veličine su 3,5 inča, odnosno, standardni.

Ono što je najveća prednost diska jest što u prosjeku do kvara dolazi svakih 2,5 milijuna sati i troši 54 posto manje energije nego prethodnik kapaciteta 10TB. Također, treba napomenuti da je Ultrastar He12 dostupan sa SATA (6Gb/s) ili SAS (12Gb/s) sučeljem, a uz sve to je i zaštićen enkripcijom koja omogućava potpuno brisanje svih podataka s diska, ukoliko je to potrebno.

Što se tiče samih specifikacija u jezgri diska, He12 bilježi 7200 okretaja (rpm), prosječnu latenciju od 4,16 milisekundi i prijenosi podatke brzinom od 255MB/s. No, ono što sve zanima jest cijena i ona će se doznati kroz sljedećih nekoliko dana.

Naravno, bit će paprena jer ovakav disk je ipak namijenjen poslovnom sektoru. S obzirom da je stariji He8 još uvijek na otprilike 1200 američkih dolara, za očekivati je da će ovaj biti barem dvostruko skuplji.

Ali, cijena bi mu mogla brzo pasti s obzirom da Seagate planira u svibnju izbaciti svoj disk na bazi helija od 12TB, a Western Digital će oko rujna odmah izbaciti i verziju od 14TB. Nije ni tu kraj, već s početkom 2018. Seagate najavljuje disk od 18TB. Sve to donedavno je djelovalo potpuno nestvarno, ali granice su tu da bi se rušile, a upravo to se i čini, piše portal ICTBusiness.

Kopirati
Drag cursor here to close