Punjab

U Pakistanu svečano otvoren Školski centar ''Alija Izetbegović''

Sci-Tech / Flash | 18. 07. 2017. u 17:21 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred brojnim uzvanicima iz političkog i javnog života te diplomatskog zbora, u Pakistanu svečano je otvoren školski centar koji nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Vrpcu su presjekli predstavnik zemlje domaćina, zamjenik ministra obrazovanja IR Pakistan dr. Maliku Bakshu, zatim veleposlanik Republike Turske u Pakistanu Sadiku Baburu Girginu te veleposlanik BiH u Pakistanu, inače kreator i realizator ovog projekta, Nedim Makarević.

Skupu su nazočili i predstavnici veleposlanstava Rumunjsk, Bugarske, Poljske, Katara, Libanona, Kine, Japana, Azerbejdžana, Kazahstana, Malezije, Indonezije, Tajlanda, Tunisa, Argentine, Brazila, Kanade, Mađarske, Portugala, Južne Koreje i Kenije.

Školski centar čiji je puni naziv "Pak-Bosnia International School - Alija Izetbegović" nalazi se u ruralnoj oblasti Punjab nedaleko od granice s Indijom. Radi se o osnovnoj školi koja može primiti 300 učenika. Školski centar sastoji se od tri objekta. U prvom se nalazi 12 učionica, u drugom je smještena administracija dok su u posljednjem, trećem, smješteni laboratoriji za informatiku, biologiju i fiziku.

Također, prostorije su opremljene pametnim pločama (smart boards) te na taj način osposobljene za učenje na daljinu (e-Learning). Tako će učenici imati priliku u realnom vremenu komunicirati s predavačima u Karachiju. Drugi modul namijenjen je za trening na daljinu, predviđen za starije osobe koji će po sustavu večernje škole pratiti nastavu engleskog jezika i ostalih korisnih tečajeva, na istom principu kao i polaznici prvog modula.

Školski centar ''Alija Izetbegović'' sadržat će i zdravstveni segment zasnovan na principu ''telemedicine''. Princip rada je da pacijent objasni svoj problem osobi koja je prošla trening na zdravstvenom modulu. Podaci se pohranjuju u sustav nakon čega sustav daje dijagnozu bolesti kao i recepte za eventualne lijekove.

Zgrade Centra koji nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva BiH uvezane su koridorima, a otvoreni sportski poligon se nalazi iza objekta s učionicama.

Izgradnja Centra je počela u siječnju 2016. a okončana u srpnju 2017. Za izgradnju ovog centra nisu ni po kojoj osnovi korištena bilo kakva sredstva iz proračuna BiH nego su u potpunosti osigurana privatnim kanalima veleposlanika Makarevića. Projekt su također pomogli Fondacija Taleem te Turska razvojna agencija (TIKA), čiji je potpredsjednik Bulet Chetin posebno došao iz Ankare u Pakistan kako bi nazočio ovom svečanom događaju.

Kopirati
Drag cursor here to close