RRI koncept

U Mostaru se održava trening 'RRI Tools'

Sci-Tech / Flash | 15. 11. 2016. u 11:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Centra za promociju znanosti Republike Srbije znanosti, danas se u Mostaru održava trening "RRI Tools".

Osnovna ideja RRI koncepta (ideja odgovornog istraživanja i inovacija) da se poveća dijalog znanosti i društva i da svi akteri u procesu znanstveno istraživačkog postanu odgovorniji i prema onome što su objekti društvene potrebe.

Na treningu sudjeluju akteri u procesu znanstvenog istraživanja i inovacija, posebno istraživači i doktoranti u obrazovnoj zajednici, odnosno osobe koje su na bilo koji način upućene u gospodarski život BiH i koji su zainteresirani za RRI ideju i apliciranje za sredstva iz europskih fondova.

Ministrica obrazovanja i znanosti u FBIH Elvira Diberović ocijenila je ovo sjajnim projektom koji će umnogome olakšati primjenu različitih alata kako bi došlo do informacija i podataka da bi svoj rad učinili poželjnim.

''Svrha je projekta ukazati na potrebu snažnijeg uključivanja javnosti u znanost, odnosno potaknuti suradnju svih zainteresiranih strana u procesu istraživanja i inovacija te pružiti im praktične smjernice i alate kako da svoj rad učine društveno poželjnim, etički prihvatljivim i održivim'', kazala je ministrica.

Po riječima Katarine Anđelković, iz Centra za promociju znanosti Republike Srbije koji je hub (središnja jedinica) za pet zemalja (BiH, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju), njihov primarni zadatak je da ideju odgovornog istraživanja i inovacija proširi u što više zemalja i različitim ciljnim skupinama, bilo da je riječ o znanstveno istraživačkoj zajednici, nevladinom sektoru ili sektoru obrazovanja.

Projekt se realizira uz sufinancijsku potporu EU, a u okviru RRI Tools projekta (Responsible Research and Innovation Tools) koji se financira iz europskih fondova za znanost (FP7)

Ovaj trening bit će organiziran i u Sarajevu, 17. studenoga 11.2016. godine, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, također od 10:00 do 15:00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close