Filozofski fakultet

U Mostaru predstavljen godišnjak 'Identiteti-kulture-jezici"

Sci-Tech / Flash | 02. 06. 2016. u 13:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje godišnjaka Identiteti-kulture-jezici, čija je ovogodišnja tema "Jezik, ideologija i sjećanje u suvremenom kontekstu" upriličeno je danas na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Govoreći o godišnjaku i njegovoj važnosti, prof.dr.sc. Nerzuk Ćurak kazao je kako je u akademskoj znanosti u BiH promocija svakog znanstvenog časopisa veliki događaj a kada su u pitanju mlada sveučilišta kao što je Sveučilište u Mostaru onda ovakvi događaji, po njegovim riječima, povećavaju akademsku vidljivost Sveučilišta i to je nešto što je za svaku pohvalu.

"Tema drugog sveska godišnjaka je vrlo važna, intrigantna, konfliktna, to je jedno od najvažnijih pitanja društvenog, političkog i kulturnog života u BiH. U godišnjaku je stvorena široka lepeza pristupa spomenutoj temi, od politologa, filozofa, kulturnjaka, jezičara i to je utjecalo na to da u njemu imamo vrlo kvalitetne znanstvene članke", kazao je prof. Ćurak.

Govoreći o odnosu jezika ideologije i kulture prof. Ćurak je kazao kako je u BiH jako puno različitih pristupa, neki od njih su više politizirani dok neki više ustrajavaju na nekoj znanstvenoj interpretaciji.

"Ako pitate mene za moje mišljenje kada govorimo o jeziku, ideologiji i kulturi ja mislim da je najvažnije da u političkom polju ne dolazi ni do kakvog oblika jezične diskriminacije a da s druge strane političari ni na koji način ne utječu na znanstvene interpretacije jezika. Znate da imamo različite pristupe samim imenima jezika u BiH, od toga da netko smatra da je to jedan jezik s različitim ustavnim nominacijama do onih koji smatraju kako je riječ o tri različita jezika", kazao je prof. Ćurak.

Po riječima prof.dr. sc. Ivice Šarca već treću godinu za redom Filozofski fakultet u Mostaru organizira Međunarodne znanstvene konferencije čiji se radovi objavljuju u godišnjaku Identiteti-kulture – jezici. Radovi s prošlogodišnje konferencije objavljeni su u ovogodišnjem drugom svesku godišnjaka koji je danas predstavljen.

"Tema godišnjaka je ovakva zbog aktualne problematike koja se tiče bosanskohercegovačkog društva", kazao je prof. Šarac.

Kopirati
Drag cursor here to close