Zatvoren kiosk

U Ljubinje već godinu dana ne stižu novine

Sci-Tech / Flash | 10. 03. 2017. u 17:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Civilizacijski sumrak u Ljubinju”, kako su mještani nazvali trenutak kada je zatvoren posljednji kiosk na kojem su mogli da kupe novine, uskoro će obilježiti i svoju prvu godišnjicu! Naime, ova općina je prije gotovo godinu, ostala bez jedinog kioska, u kome su stanovnici ovog malog mjesta mogli kupiti tiskovine.

Iako je i prethodni načelnik Vesko Budinčić najavljivao da će problem riješiti u što kraćem roku, Ljubinjci koji se vole informirati uz miris tiskanog papira, još uvijek nemaju gdje kupiti ni dnevni, ni periodični tisak.

S obzirom na to da ova mala hercegovačka općina nema ni lokalni radio, ne čudi što mnogi Ljubinjci kažu da žive u “civilizacijskom sumrak”.

Prema najavama novog načelnika Ljubinja Darka Krunića, problem prodaje tiska u ovoj lokalnoj zajednici trebalo bi biti riješen tijekom ovog mjeseca, piše Srpskacafe.com.

''Prije 15-tak dana razgovarao sam sa vlasnikom firme “Đim trejd” koja je držala taj posljednji kiosk, a koji su zatvorili zbog ekonomske neisplativosti. On je obećao da će pokušati ponovo da otvori kiosk. Trenutno je u pregovorima sa distributerima sa kojima pokušava da se dogovori da oni prilikom dostave tiska, prave krug iz Sarajeva preko Foče, pa do Trebinja, a da se onda u Sarajevo vraćaju preko Ljubinja. Na taj način tisak bi ovdje bio između 10 i 11 časova ujutro i tu bi tvrtka vidjela ekonomsku isplativost'', objašnjava Krunić.

Problem je, kako kaže, ranije i bio taj što je tisak stizao tek poslijepodne, a nitko u 21. stoljeću ne želi da daje novac za ''ubuđale'' informacije.

''Vi kada dobijete ujutro ranije tisak, možete nešto i prodati, ali ako je dobijete u poslijepodnevnim satima, to je već problem. U tvrki „Đim trejd“ raspoloženi su da kupe novi kiosk i da ga postave u Ljubinje, a što se tiče nas, mi ćemo im osigurati lokaciju koju oni izaberu. Očekujemo da bismo ovaj problem mogli da riješimo tijekom nekih mjesec dana'', kaže Krunić.

Ljubinjci kažu da se jedna lokalna zajednica u kojoj se ne prodaje tisak ne može nazvati urbanom. Novine su, kažu, u ovo malo mjesto stizale čak i za vrijeme rata, pa ne mogu da vjeruju da ako žele kupiti tisak, moraju otići čak do Trebinja ili Stoca.

''Nadamo se da će se to uskoro riješiti. Evo, ako nema kioska, bilo bi dobro da novine možemo kupiti na benzinskoj crpki ili u marketu, ali ni oni ne drže tisak. Kada je postojao kiosk, događalo se da novine stignu tek oko 13 ili 14 sati, pa nam ni to nije bilo neko rješenje. Sve što nas je zanimalo, do tog doba pročitali bismo na portalima ili vidjeli na televiziji'', kažu Ljubinjci.

Ljubinje nije jedina hercegovačka općina u kojoj nema tiska. Novine se ne prodaju ni u Berkovićima.

Kopirati
Drag cursor here to close