Mostar

U Karađoz-begovoj medresi svečano zatvoren Access kamp

Sci-Tech / Flash | 29. 08. 2016. u 11:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Karađoz-begovoj medresi u Mostaru danas je upriličeno zatvaranje petodnevnog ljetnog Access kampa za polaznike Access programa - učenja naprednog engleskog jezika, koji je okupio osamdesetak mladih iz raznih krajeva BiH.

Osim prilike da usavrše svoj govorni i pisani engleski jezik, polaznici Kampa imali su mogućnost da uče o kulturi i narodima Sjedinjenih Američkih Država, da se međusobno upoznaju i druže, stvaraju nova prijateljstva i steknu neophodne akademske vještine, ali i da upoznaju kulturno i historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine tijekom planiranih izleta u okolne historijske gradove i mjesta.

Po riječima direktora Karađoz-begove medrese Aida Tule, Access program se realizira već 12 godina u medresama u BiH, a financira ga Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

''Osim medresa, ove godine su u programu sudjelovale tri škole koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu i možemo smatrati da ovaj kamp uključuje i međureligijski dijalog među našim učenicima, odnosno mladim ljudima'', istakao je Tule.

U ovogodišnjem kampu sudjelovali su, kako je kazao, učenici iz 6 škola: Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, Karađoz-begove medrese u Mostaru, Medrese "Džemaludin ef. Čaušević" iz Cazina, Katoličkog školskog centra iz Travnika, te gimnazija iz Žepča i iz Novog Travnika.

''Ovih pet dana koje su ovdje proveli učenici spomenutih škola poslužili su kao jedan lijep primjer zbližavanja, upoznavanja i istinskog druženja naše omladine. Stoga se nadamo da će ovakva druženja doprinijeti boljoj situaciji u BiH i kvalitetnijem obrazovanju'', naglasio je Tule.

Ataše za kulturu i obrazovanje u Američkom veleposlanstvu u BiH Drew Giblin kazao je kako su ponosni što mogu da podrže ovaj kamp mladih iz cijele BiH koji koriste engleski jezik za uspjeh u svom životu i svojoj zajednici.

''To je velika mreža mladih koji su radili na umjetnosti, kreativnosti i inovaciji kroz jezik, zajedno sa novim prijateljima i partnerima za budućnost'', istaknuo je u izjavi za novinare ataše Giblin.

Mostarski muftija Salem efendija Dedović kazao je kako kroz ovaj projekt, uz učenje engleskog jezika, dolazi i do važnih spoznaja, razmjene iskustava i boljeg upoznavanja među učenicima srednjih škola u BiH.

''S obzirom na aktualno obrazovanje i kako je ono ustrojeno kroz kantone, na koji način su djeca separirana, ovo je jedna izuzetna prilika gdje može doći do ove razmjene, do ovog susreta, kao u rijetko kojoj drugoj prilici. Mi ovaj projekt pozdravljamo, držimo ga važnim u cjelini i držimo ga važnim za budućnost BiH'', poručio je muftija Dedović.

Za jednog od učesnika ovog kampa Abdurahmana Nuhanovića iz Cazina, ovo je bilo jedno prelijepo iskustvo i, kako je kazao, "most koji nas spaja".

''Naučio sam da zaista nije bitno koje smo vjere i nacije, da smo svi ljudi i i da se svi trebamo poštovati, potpomagati, upoznavati i da će to sigurno voditi daljem napretku nas samih'', zaključio je Nuhanović.

Access kamp su organizirali Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Američko vijeće za međunarodno obrazovanje Sarajevo, uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close