nema ni gripe

U HNŽ-u nema oboljelih od svinjske gripe

Sci-Tech / Flash | 18. 02. 2016. u 14:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dr. Eniz Čolaković izjavio je kako u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) nema zabilježenih slučajeva oboljelih od tzv. svinjske gripe, niti se može govoriti o bilo kakvoj epidemiji gripe.

''Zabilježena su samo stanja slična gripi, te oboljenja od akutnih respiratornih infekcija'', objašnjava dr. Čolaković.

Najavio je kako će ovih dana iz Federalnog ministarstva zdravstva Zavod za javno zdravstvo biti preventivno opskrbljen lijekom 'tamiflu 75 mg' za liječenje od svinjske gripe kako bi se moglo djelovati u slučaju da dođe do bilo kakve epidemije.

Sredstva će, kaže on, po dobitku biti podijeljena Infektivnoj bolnici u Mostaru, Infektivnom odjelu Županijske bolnice i bolnici u Konjicu.

Respiratorne infekcije

U BiH je do sada od takozvane svinjske gripe oboljelo dvadesetak osoba, ali nije bilo dojava o epidemiološkom širenju virusa AH1N1. Inače, H1N1, virus poznat kao svinjska gripa, je bolest koja napada respiratorne organe i praćena je visokom temperaturom.

Po Čolakovićevim riječima, u prvih petnaest dana u veljači u HNŽ-u je prijavljeno 170 pacijenata s akutnim respiratornim infekcijama.

''Od toga najveći broj oboljelih su djeca od 5 do 14 godina i te odrasli od 30 do 64 godina starosti, a najveći broj je prijavljen u općini Konjic'', dodaje direktor Zavoda.

Što se tiče ukupnoga broja od bolesti sličnoj gripi, tu je također najviše oboljelih s područja općine Konjic i to njih 58, od čega je 25 osoba starosne dobi od 30 do 64 godine.

''Po podacima Infektivne klinike u Mostaru, i tamo je stanje zadovoljavajuće budući je bilo desetak hospitaliziranih osoba koje su imale respiratorne infekcije i to sa srednje teškom kliničkom slikom'', kazao je dr. Čolaković.

Podsjetimo, početkom veljače direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a istaknuo je kako u Federaciji BiH do sada nije bilo zabilježenih slučajeva izazvanih takvom infekcijom.

Po njegovim riječima, bolest se prenosi ugrizom zaraženog komarca, a virus uglavnom cirkulira u Africi, Americi, Aziji i Pacifiku. Što se tiče Europe on je do sad zabilježen samo u nekoliko slučajeva i to kod onih ljudi koji se većinom boravili u tim zahvaćenim područjima.

Čolaković je istaknuo kako zimi nema tigrastih komaraca te je rizik od širenja te infekcije vrlo nizak, no nije isključio mogućnost pojavljivanja tih komaraca.

Gripa kasni

Iz Zavoda za javno zdravstvo početkom veljače je priopćeno kako sezona gripe u Federaciji BiH (2015./2016.) kasni u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima koji su prispjeli iz svih županija u Federaciji BiH, stopa posjeta ordinacijama zbog oboljenja sličnih gripi još je niža u odnosu na isti period prošle sezone gripe (sezona 2014./2015.).

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH potvrđeno je da je oboljenja slična gripi prijavilo sedam od deset županija u Federaciji BiH.

''Svakog tjedna registrira se nekoliko stotina oboljelih od oboljenja sličnih gripi. Obolijevaju svi, najčešće djeca školske dobi, a u porastu je broj oboljelih i u drugim dobnim skupinama, osim dobne skupine starijih od 65 godina gdje se registrira najmanji broj oboljelih'', navodi se.

Registriran je nešto veći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija (viroze, upale grla, bronhitis).

Sredinom siječnja registrirane su i teške akutne respiratorne infekcije, pacijenti s povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem, otežanim disanjem, koji zahtijevaju hospitalizaciju i koji u svojoj povijesti bolesti imaju već neko oboljenje (srčani bolesnici, astmatičari, dijabetičari...).

Kopirati
Drag cursor here to close