u pet bh. gradova

U BiH se pojavio tigrasti komarac!

Sci-Tech / Flash | 20. 05. 2016. u 14:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području BiH uz rijeku Savu potvrđeno je širenje staništa tigrastog komarca koji je u toj zemlji prvi put otkriven potkraj prošle godine pa se poduzimaju mjere kako bi se zaustavilo razmnožavanje tih kukaca poznatih po širenju virusa zapadnog Nila koji kod čovjeka može prouzročiti teška oboljenja poput meningitisa.

Provjere koje je proveo Veterinarski institut Republike Srpske potvrdile su prisutnost tigrastog komarca na području Banja luke, Laktaša, Bijeljine, Bosanske Gradiške i Bosanskog Broda, prenio je banjolučki list "Glas Srpske".

Uznemirujuće otkriće

Ravnatelj tog instituta Drago Nedić kazao je kako je o uznemirujućem otkriću odmah informiran entitetski Institut za javno zdravstvo koji je odmah naložio poduzimanje mjera za uništavanje tigrastih komaraca i njihovih staništa.

"Naše su preporuke da se u predstojećem razdoblju ozbiljno razmatra uništavanje tih komaraca kako bismo spriječili njihovo razmnožavanje", kazao je Nedić.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Radovan Bratić potvrdio je kako su odmah naložene pooštrene mjere dezinsekcije čiji je cilj sustavno uništavanje larvi komaraca jer se tako postižu najbolji učinci.

Ukoliko na čovjeka prenese virus zapadnog Nila to može dovesti do oboljenja sličnog gripi a u najtežim slučajevima zabilježene su upale moždane ovojnice odnosno meningitis i encefalitis.

Najčešće je to povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima – objašnjavaju epidemiolozi.

U jedan posto slučajeva virus 'zapadnog Nila' izaziva tešku neurološku infekciju koja može izazvati upalu moždane ovojnice, odnosno meningitis i encefalitis, a upala se može proširiti i na kičmenu moždinu.

Prenose i Zika virus

Tigrasti komarac je jedan od onih koji prenose i 'zika' virus, a koji se dovodi u vezu sa poremećajem u razvoju beba. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi ovaj virus mogao da se proširi na Europu s dolaskom toplijeg vremena. Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS dr. Radovan Bratić kaže da su naložene pooštrene mjere dezinsekcije.

''Institut će pooštriti kriterije za davanje suglasnosti izvođačima na programe i operativne planove provođenja sistematske dezinsekcije. Bez te suglasnosti izvođači ne bi smjeli krenuti sa dezinsekcijom'', istaknuo je Bratić.

Što je tigrasti komarac

Inače, aedes albopictus (tigrasti komarac) je izvorno tropska i subtropska vrsta jugoistočne Azije, a širi se svijetom od kraja 1970.-tih. Zbog klimatskih promjena i velike prometne povezanosti suvremenog svijeta, danas je rasprostranjen na svim kontinentima. Najčešći način prijenosa u nova područja je u automobilskim gumama u koje komarac polaže jajašca. U Europi je zabilježen prvi put 1979. godine u Albaniji.

Tigrasti komarac je  biološki  i zdravstveno vrlo značajna vrsta komaraca. Izuzetno je prilagodljiv novim uvjetima. Prema običnom komarcu je izrazito agresivan potiskujući ga s prostora u kojima se pojavi. Za razliku od običnog komarca koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta, a napada tijekom cijelog dana.

Opasnost

Stručnjaci zadnjih godina upozoravaju na klimatske promjene, koje su donijele visoke temperature i velike količine oborina, s tim u vezi i širenje komaraca, prenosnika bolesti, iz tropskih i suptropskih područja prema umjerenom pojasu, te opasnost širenja tropskih bolesti, koje ti komarci prenose. U Europi su već zabilježene autohtone epidemije Chikungunya groznice u Francuskoj i Italiji 2007. g. i 2010. g. te dengue u Francuskoj i  na Pelješcu (obje 2010. g.), iz čega slijedi realna opasnost da se te bolesti udomaće u Europi, ukoliko se ne poduzmu preventivne mjere u punom opsegu.

Kako se zaštititi te pomoći smanjenju broja

Komarac postaje aktivan kada temperatura zraka prijeđe 15ºC, stoga sljedećih dana možete očekivati prve ovosezonske ubode komarca. Da bi smanjili broj komaraca u vašem vrtu, balkonu, okolini potrebno je:

  • očistite okoliš (balkon, vrt, dvorište, susjedstvo i sl.), uklonite sve predmete u kojima se zadržava voda
  • redovito kosite travu i režite zelenilo, kako bi se smanjila vlažna područja u kojima komarci također mogu polagati jaja
  • predmete s vodom redovito praznite (kod zalijevanja cvijeća, iz posuda za cvijeće ispraznite višak vode)
  • sanirajte neravnine na terenu oko vaše kuće u kojima se zadržava oborinska voda
  • zaštitite se od uboda koristeći repelente za odbijanje komaraca
  • ukoliko primjetite  veći broj komaraca na vašem području posavjetujte se s ovlaštenim izvodačem DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) mjera

 

Kopirati
Drag cursor here to close