Prof. dr. Dragan Babić

U BiH je sve više ovisnosti bez droga

Sci-Tech / Flash | 03. 06. 2016. u 17:26 A.J./D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U BiH je sve više ovisnosti bez droga, kao što su ovisnost o internetu, shoppingu, ovisnost o hrani tjelovježbi ili patološko vježbanje'', rekao je za Bljesak.info prof. dr. Dragan Babić.

Naime, u hotelu Ero u Mostaru u petak je promovirana knjiga 'Psihoaktivne tvari' autora prof. dr. Dragana Babića i osam suradnika: Ivan Vasilj, Marko Martinac, Marko Pavlović, Romana Babić, Katarina Barać, Marija Budimir, Vanja Đikanović i Cecilija Petrović.

Ovo je sedma knjiga na kojoj Babić radi, ali prva autorska. Knjiga 'Psihoaktivne tvari' govori o alkoholizmu i drogama, što se službeno zove psihoaktivne tvari.

Na promociji su o knjizi, osim samog autora, govorili Miro Jakovljević, Helena Škobić, Veljko Đorđević te Marijana Braš.

Knjiga je rađena u nakladi Sveučilišta u Mostaru

''Osim toga knjiga govori o društvenim poremećajima i poremećajima ponašanja koji su vezani za uporabu psihoaktivnih tvari. U njoj se na jedan temeljit socijalno - medicinski način opisuju razni psihički, organski i društveni poremećaji koji su vezani uz štetnu uporabu i ovisnost o alkoholu i drugi'', rekao je Babić o svojoj knjizi za Bljesak.info, dodajući kako je knjiga namijenjena studentima medicinskog i zdravstvenog fakulteta, ali i specijalizantima psihijatrije i drugim stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja, kao i svima drugima koji su zainteresirani za ovu temu.

Prof. dr. Babić je prošao brojne edukacije i stručnja usavršavanja iz ove oblasti, a ranije je za medije rekao kako je njegova zadaća bila da svoje znanje napiše i prense kako bi stručnjacima omogućio da imaju adekvatan udžbenik, te da što bolje osvijetle problematiku i pomognu bolesnim ljudima.

Babić je govoreći o tematici knjige kazao kako je kako je sve više mladih koji je razvilo neku vrstu ovisnosti.

''Sve je više mladih koji piju i koji prekomjerno uzimaju psihoaktivne tvari. U porastu su mnoge moderne ovisnosti bez droga, kao što su ovisnost o internetu, shoppingu, ovisnost o hrani tjelovježbi ili patološko vježbanje, dakle pojavljuju se ovisnosti bez droga'', kaže Babić.

Statistike kažu kako svaka druga osoba u BiH puši, a prosjek pušača u našoj državi je, kaže Babić, veći nego u EU.

''Pušenje je jedan negativan oblik ponašanja koja vodi k alkoholnim pićima i uzimanju težih droga, i može biti put koji vodi k ovisnosti'', kaže Babić.

Kopirati
Drag cursor here to close