Sporan sadržaj

Turski sud odbio žalbu na odluku o blokadi pristupa Wikipediji

Sci-Tech / Flash | 05. 05. 2017. u 11:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Ankari odbio je danas žalbu fondacije Wikimedia, u okviru koje djeluje stranica Wikipedia, a koja se odnosi na zabranu pristupa toj internet stranici na području Turske.

Ministarstvo prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske blokiralo je krajem prošlog mjeseca pristup online enciklopediji Wikipedia, zbog članaka i komentara kojima je Tursku stavljala na istu razinu sa raznim terorističkim organizacijama, te navoda da ova zemlja sarađuje sa teroristima, javlja ANadolija.

Prema informacijama iz turskog ministarstva, Wikipediji je upućeno upozorenje da ukloni članke i komentare u kojima se Turska izjednačava sa različitim terorističkim organizacijama i optužuje za suradnju.

Turski dužnosnici navode kako su kanali za komunikaciju sa Wikipedijom bili konstantno otvoreni, no vodstvo online enciklopedije ni na koji način nije pokazalo volju da se uklone sporni sadržaji.

“Wikipedia je, umjesto da se bori protiv terorizma, postala izvor informacija za krugove koji vode prljavu kampanju protiv Turske na međunarodnom planu. Zbog toga je upućen zahtjev da se blokira pristup ovoj stranici”, poručeno je iz ministarstva.

Kada se uklone sporni sadržaji vezano za Tursku, pristup ovoj enciklopediji će ponovo biti otvoren.

Kopirati
Drag cursor here to close