Islamofobija

Turska odredila popis 'štetnih' video-igara za mlade

Sci-Tech / Flash | 26. 06. 2017. u 14:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tursko ministarstvo mladih i sporta sastavilo je listu digitalnih video-igara koje sadrže "štetne" elemente za mlade.

Igre koje su se našle na popisu izazvale su iznenađenje, pa i nevjericu javnosti. Među ostalima, tu su Call Of Duty, Guitar Hero i jedna od najstarijih video igara u povijesti, kultni Pacman, prenosi turski Hurriyet.

Ministarstvo je za potrebe ovog nametanja ćudoređa oformilo poseban tim koji je bio zadužen za utvrđivanje kriterija prema kojima su identificirane "igre koje mogu naštetiti mladima". Mnoge od igara koje su završile na crnoj listi uključuju "islamofobiju, korištenje droga, pornografiju i nasilje", pojašnjavaju iz ministarstva.

Čini se da je islamofobija bila glavni prioritet pri sastavljanju ove liste, sudeći po izjavi ravnateljice ministarskog povjerenstva za obrazovanje, kulturu i istraživanje Huzeyfe Yilmaz. "Cilj mnogih igara je stvoriti ljudima negativnu percepciju o islamu...Često je igrač stavljen u ulogu vojnika i dobiva bodove tako što ubija muslimane, koji su prikazani kao teroristi. Glavni cilj je stvaranje neprijateljstva prema islamu", rekla je Yilmaz i dodala kako je ministarstvo otvorilo stranicu na kojoj korisnici mogu prijaviti igre u kojima ima islamofobije.

A igre koje islamistička vlada Recepa Tayyipa Erdogana proziva kao islamofobne su, među ostalim: Call Of Duty, Resident Evil, Hitman, Counter-Strike, Tekken, Pacman, Guitar Hero 3, Devil May Cry - Dante's Awakening, Muslim Massacre, Bomb Gaza. Tu se našao i Serious Sam, čuvena igra hrvatskog proizvođača Cro Team.

Razlozi zbog kojih se neke od ovih igara smatraju islamofobnima više su ili manje jasni, ali vjerojatno se pitate - zašto Pacman? Vjerovali ili ne, teoriju koja dolazi iz turskog ministarstva o ovoj igri je sljedeća: islamofobija se u igri promiče tako što glavni lik zapravo "skuplja" muslimanske žene pokrivene maramom, odnosno velom. Izjava je ubrzo žestoko ismijana u javnosti.

Yilmaz je u obraćanju turskom parlamentu istakla kako sektor digitalnih igara u Turskoj ubrzano raste, po stopi od 8-10% godišnje, te da je dosegao vrijednost od 100 milijardi $. Na svijetu postoji jedna milijarda igrača, a samo u Turskoj 25 milijuna, dodala je Yilmaz, upozoravajući u isto vrijeme na "štetne efekte" koje neke inozemne igre mogu imati na turske igrače, poput islamofobije, nasilja i seksualnih sadržaja.

Kopirati
Drag cursor here to close