Office Insights 2016

Tržišta u razvoju prihvaćaju digitalnu preobrazbu

Sci-Tech / Flash | 20. 10. 2016. u 08:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Canon Europe objavio je svoje istraživanje Office Insights 2016. I zvješće pokazuje utjecaj tehnologije za upravljanje dokumentima na brzorastućim tržištima diljem srednje i istočne Europe, Euroazije, Bliskog istoka i Afrike.

Dubinska analiza 1000 donositelja poslovnih odluka i krajnjih korisnika u 10 najvažnijih država otkrila je trend prema digitalizaciji i tehnološki krajolik koji se vrlo brzo razvija.

Glavni zaključci istraživanja u susjednoj Hrvatskoj:

55,5 % svih dokumenata kojima se rukuje i upravlja u uredima je digitalizirano
67 % uredskih zaposlenika danas skenira više dokumenata nego prije tri godine
47 % uredskih zaposlenika danas ispisuje više dokumenata nego prije tri godine
30 % donositelja odluka zna točan trošak ispisa i kopiranja
27 % donositelja odluka kaže da njihova tvrtka ili ustanova dio ili sve svoje potrebe ispisa unajmljuje od drugih tvrtki

“Iz ovog istraživanja jasno je da ispis i druge tehnologije obrade dokumenata čine jezgru poslovnih operacija na ovim dinamičnim tržištima koja se stalno mijenjaju”, kaže Matthew Wrighton, direktor prodaje i marketinga za poslov ne korisnike zadužen za tržišta u razvoju u tvrtki Canon Europe.

“Ti će se trendovi gotovo sigurno nastaviti u budućnosti, a naše izvješće pokazuje da su tržišta u razvoju u najboljoj poziciji da se prilagode promjenama. Neopterećena naslijeđenim I T sustavima, ta tržišta mogu biti agilnija i brža u uvođenju novih tehnologija koje mogu povećati efikasnost i produktivnost'', dodaje.

I straživanje ukazuje na prednosti koje tehnologija obrade dokumenata nudi tvrtkama, ali i otkriva nekoliko složenih poslovnih problema u različitim regijama, posebno one vezane uz troškove, sigurnost i nove uredske tehnologije:

Briga za sigurnost usporava usvajanje rješenja u oblaku i onih za rad na vlastitim uređajima (Bring Your Ow n Device – BYOD). S druge strane, u Hrvatskoj 70 % tvrtki i ustanova vidi vrijednost u daljinskom ispisu, što je najveći udio među svim državama regije CEE2. Ipak, 62 % tvrtki još nije imalo priliku iskušati tu mogućnost. 39 % tvrtki dopušta BYOD.

Države u regiji CEE, osim Kazahstana, procjenjuju da će iznos koji troše na uređaje i programsku podršku za ispis, kopiranje i skeniranje tijekom sljedeće tri godine pasti ili ostati isti. U Hrvatskoj to očekuje 66 % ispitanika.

Postoji velika zabrinutost u pogledu mogućeg gubitka povjerljivih ispisanih dokumenata, koju izražava 28 % anketiranih u Hrvatskoj (23 % na tržištima u razvoju). No krajnji korisnici unatoč tome otisnute dokumente najčešće arhiv iraju, a ne skeniraju ni ne pohranjuju u digitalnom obliku.

Slično drugim tvrtkama u srednjoj i istočnoj Europi, tvrtke u Hrvatskoj također više vole raditi s papirnatim nego elektroničkim primjercima dokumenata.? 55,5 % dokumenata u Hrvatskoj je digitalizirano – nešto više od prosjeka regije CEE (50,7 %). Papirnati dokumenti umjesto elektroničkih primjeraka u tim državama društveno su prihvatljiviji na sastancima.

“Tehnologija igra ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti za tvrtke na brzorastućim tržištima", nastavlja Matthew Wrighton.

“Digitalizacija otkriva mnoge prednosti za tvrtke, ali povećava neprekidno rastući tijek informacija koje tvrtke moraju osigurati i obraditi uz što nižu cijenu. Uvid koji nam je dalo ovo izvješće omogućuje nam da bolje odgovorimo na jedinstvene problematične točke u svakoj regiji i podržimo ta tržišta da koriste odgovarajuće tehnologije za poboljšanje uredskih procesa'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close