Studija

Tri četvrtine preživjelih od ebole i nakon godinu dana osjećaju tegobe

Sci-Tech / Flash | 14. 01. 2017. u 11:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinu dana nakon izlaska iz bolnice, troje od četvero pacijenata koji su preživjeli ebolu imaju zdravstvenih tegoba, a 18 posto ih ima problema s vidom, pa i težih koji se mogu završiti potpunom sljepoćom, zaključak je sveobuhvatne studije o posljedicama nakon preboljenja ebole u Gvineji, javlja Hina.

Studija, objavljena u subotu u medicinskom časopisu The Lancet Infectious Diseases, potvrđuje rezultate istraživanja provedenog u Sierri Leoneu na 277 preživjelih, u prosjeku četiri mjeseca nakon ozdravljenja.

Preživjeli pokazuju tegobe

Ovom novom studijom u Gvineji koja je počela u ožujku 2015. a treba se završiti u lipnju 2018., obuhvaćene su 802 preživjele osobe.

Među ispitanicima koji su uključeni u istraživanje u prosjeku godinu dana nakon prvog primanja u bolnicu, 40 posto osjeća umor i ima povišenu temperaturu, 38 posto pati od bolova u mišićima i zglobovima, 35 posto pati od glavobolje, 22 posto od bolova u trbuhu a 18 posto ima problema s vidom koji su se u osam slučajeva završili potpunom sljepoćom. Dva posto preživjelih je ostalo gluho, a 26 posto pati od anemije, prenosi Index.hr.

"Ovo je prvi put da je u istraživanju sudjelovao velik broj ispitanika svih dobnih skupina, uključujući djecu i to u duljem razdoblju", rekao je za AFP Eric Delaporte, francuski znanstvenik koji je vodio istraživanje.

Djeca imaju manje probleme

Djeca su uglavnom pokazivala manje kliničkih simptoma nego odrasli, napose su trpjela manju bol u zglobovima i imala su manje problema s vidom, premda su dulje vrijeme imala temperaturu.

Procjenjuje se da je oko 17.000 ljudi preživjelo infekciju ebolom u zadnjoj epidemiji u zapadnoj Africi koja je službeno zaustavljena u siječnju 2016., navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Ebola je u dvije godine u toj regiji, od 2013. do 2015., odnijela više od 11.000 života.

Kopirati
Drag cursor here to close