Gubitak

Tomislavgradski Dom zdravlja u problemima od odvajanja od Mostara

Sci-Tech / Flash | 13. 05. 2016. u 10:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom zdravlja Tomislavgrad od Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije mjesečno dobiva oko 200 000 maraka što je premalo za njezino normalno funkcioniranje, izjavio je ravnatelj te zdravstvene ustanove Ivan Bagarić.

U vrijeme dok su ove zdravstvene ustanove bile u nadležnosti Međužupanijskoga zavoda zdravstvenog osiguranja iz Mostara, dobivalo se, kaže ravnatelj, otprilike isti iznos sredstava kao i danas, što je za ono vrijeme i strukturu uposlenih te vrstu usluga bilo zadovoljavajuće.

Po njegovim riječima, problemi za tomislavgradski Dom zdravlja nastaju onog momenta kad su se odvojili od Mostara, odnosno osnivanjem Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegbosanske županije sa sjedištem u Livnu, čime se dobiva premalo sredstava.

Posljedica svega toga je, navodi, nemogućnost isplate zakonom i kolektivnim ugovorom zajamčene plaće i obveza prema dobavljačima, dok je cijelo ovo razdoblje praćeno kašnjenjem plaća, upućivanjem djelatnika u mirovinu bez cjelovito podmirenih doprinosa, sudskim presudama i ovrhama, blokadom računa, otplatama različitih pozajmica i kredita i sl.

''Najbolja ilustracija stvarnog stanja je činjenica da se iznos sredstava iz vremena nadležnosti Mostara do dan danas gotovo nije promijenio, dok su neke druge zdravstvene ustanove u našoj županiji, u istom razdoblju ostvarile povećanje prihoda između 90 i 100 posto,'' kazao je Bagarić.

Što se tiče ugovora sa Zavodom za zdravstveno osiguranje HBŽ-a, po njima bi on u stvarnosti trebao izgledati tako da Zavod prikuplja sredstva od pacijenata s područja općine Tomislavgrad, odnosno od doprinosa za zdravstveno osiguranje te za te novce „kupuje“ zdravstvene usluge od Doma zdravlja, bolnice itd.

„A to ne čini! Prema svemu kako se postavlja i što zastupa politika Zavoda jest osiguranje plaća samo za neke ustanove u županiji..., a svi drugi će dobiti koliko ostane, a ostaje malo, odnosno toliko da se za 115 uposlenih u Tomislavgradu ne može uplatiti doprinose pa im isti taj Zavod uskrati zdravstveno osiguranje", ističe Bagarić.

Vezano za troškova Doma zdravlja navodi se kako su glavnina njihovih troškova sredstva koja izdvajaju za plaće, materijalne i druge troškove te vanjske konzultante.

Po njegovim riječima, mjesečno za plaće (s obveznim doprinosima) u prosjeku trebaju 215 000 maraka, s tim da neto plaće njihovih djelatnika izgledaju ovako: plaća čistačice iznosi 413, domara 513, vozača saniteta 615, medicinske sestre ovisno o obrazovanju i poslu koji obavlja od 650 – 1100, liječnika 1200, liječnika specijaliste 1400, a ravnatelja 1700 maraka.

Dodaje kako materijalni i drugi troškovi prosječno mjesečno iznose 65 000 maraka, a tu spadaju troškovi za električnu energiju, telefon, lijekove i potrošni materijal, gorivo, plaće liječnicima specijalistima s kojima imamo ugovor, a dolaze iz drugih ustanova itd.

''Pri tome treba imati u vidu veličinu ustanove, geografska i klimatska obilježja naše općine, broj usluga koje pružamo, nužnost organiziranja 24 satne hitnu službe koja je na raspolaganju za svaku potrebu i u svim okolnostima…'', navodi ravnatelj.

Ukupno gledajući, njihovi mjesečni troškovi (bez troškova edukacije, amortizacije i drugih troškova vezanih za popravke opreme itd.) iznose oko 280 000 maraka.

Kakvo je stanje u drugim zdravstvenim ustanovama u Županiji, odnosno kakav je odnos prema njima u odnosu na njih, ravnatelj ističe podatak da Zavod po jednom uposlenom djelatniku nekima daje 29 000, drugima 26 000, a Domu zdravlja Tomislavgrad 21 000 maraka.

''Pri tome valja naglasiti kako upravo Dom zdravlja Tomislavgrad, u odnosu na sve druge ustanove u županiji pojedinačno, i županiju u cjelini, ima kvalitetniji sastav osoblja, koji se mjeri postotkom zdravstvenih djelatnika u jednoj ustanovi u odnosu na ukupan broj uposlenih, postotkom visokoobrazovanih i sl.", kategoričan je Bagarić..

Na temelju spomenutih podataka, mjesečno je Dom zdravlja Tomislavgrad na gubitku oko 80 000 maraka, a taj gubitak ublažavaju prosječnom mjesečnom zaradom od oko 30 000 maraka (naplatom participacija i drugih usluga koje pružaju izvan ugovorenih sa Zavodom).

''Nažalost, i to nam Zavod osporava, pa tobože štiteći interes pacijenta, vraća im novce koje su platili…, a to što njima vrate nama odbiju od tranše za idući mjesec'', ističe ravnatelj te dodaje kako u pitanje time dovode daljnju mogućnost da pacijenti iz ove općine mogu u svome Domu zdravlja biti pregledani od kvalitetnog liječnika specijaliste, inače bi morali ići u Livno, Mostar…

Prema dnevnoj evidenciji pacijenata i usluga, kroz sve službe Doma zdravlja u Tomislavgradu tijekom prošle godine ukupno je prošlo oko 110 000 pacijenata a za to vrijeme pruženo je oko četiri milijuna usluga, što bi prema propisanom bodovnom izračunu (umnožak usluga i pripadajućih bodova s cijenom boda) iznosilo oko 3 200 000 maraka.

Zanimljivo je to, kaže, kako otprilike gotovo isti iznos i jeste stvarni ukupni godišnji rashod Domu zdravlja (zbroj plaća i materijalnih troškova).

Također, naglašava da Zavod ne vrjednuje to što oni stvarno rade niti ih plaćaju prema metodologiji DET usluga, čime nema motivacije da ažurno evidentiraju sve usluge koje pružaju tako da, prema njihovoj procjeni, najmanje jedna četvrtina usluga uopće ne bude ni zabilježena.

„Sve su to dokazi koji nedvojbeno ukazuju kako smo plaćeni ispod svakog razumnog iznosa“, ističe ravnatelj.

Zato što, ipak, ovaj Dom zdravlja funkcionira, Bagarić zahvaljuje prije svega ministru financija HBŽ-a Stipanu Šarcu i načelniku ove općine Ivanu Vukadinu, a u promjenama da ova ustanova bude od vitalnog interesa svoje zasluge, kaže , imaju i predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja Tomislavgrad Ivan Madunić i ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a Ante Baković.

Kopirati
Drag cursor here to close