o porastu carskih

Tomić za Bljesak: Da je carski rez dobar, i Kate Middleton bi tako rađala

Sci-Tech / Flash | 17. 01. 2017. u 11:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnjih desetljeća sve više djece rađa se carskim rezom. Trend koji se bilježi na globalnoj razini nije zaobišao ni mostarsku bolnicu kojoj je, kako za Bljesak.info govori Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar, samo u prošloj godini učestalost carskih rezova iznosila 24,5 posto.

''U Klinici za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar najviši porast učestalosti carskih rezova zabilježen je u 2007. godini (23,2 posto), u odnosu na 2006.godinu (18,2 posto ). Zadnjih 10 godina (2007-2016) ne bilježi se daljnji trend porasta učestalosti carskih rezova (raspon učestalosti od 22,3 posto u 2009. god. do 25,7 posto u 2010.god.). U 2016. godini učestalost carskih rezova iznosila je 24,5 posto'', govori dr.Tomić.

Budući da se u mostarskom rodilištu koncentrira patologija trudnoće iz okolnih bolnica (Livno, Konjic), Tomić nam objašnjava kako je navedeni postotak carskih rezova prihvatljiv.

''Rodilišta iste razine u okruženju imaju podjednaku ili višu stopu carskih rezova'', govori predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar.

Preuska majčina zdjelica

Mišljenja znanosti o razlozima povećanja poroda putem carskog reza su podijeljena, a jedna od tvrdnji jeste i da se sve više djece rađa carskim rezom jer ne mogu proći majčinom zdjelicom.

''Procjenjuje se da se broj slučajeva u kojima dijete ne može proći porođajnim kanalom zbog preuske majčine zdjelice s 30 slučajeva na tisuću, koliko je bilo u šezdesetim godinama prošloga stoljeća, povećao na 36 na tisuću poroda, koliko ih ima danas. Austrijski znanstvenici kažu da će se takav trend vjerojatno nastaviti i dalje, u budućnosti, pa će se sve više djece rađati carskim rezom. No to ipak ne znači da će klasični prirodni porodi zastarjeti'', prenosi BBC.

Dr. Philipp Mitteröcker s Odjela teorijske biologije na Sveučilištu u Beču ističe kako je riječ o pitanju koje se dugo već postavlja u kontekstu razumijevanja ljudske evolucije. Zašto je stopa nerazmjera veličine novorođenčadi i ženske zdjelice sve veći problem? Zašto se ljudska zdjelica nije širila tijekom godina pa ta prirodna slagalica sada sve češće ne funkcionira?

''Bez moderne medicinske intervencije ishod je kod takvih problema često bio smrtonosan i to je, iz evolucijske perspektive, selekcija. Žene s vrlo uskom zdjelicom ne bi preživjele rađanje prije 100 godina. One sada preživljavaju i prenose svoje gene za usku zdjelicu svojim kćerima'', ukazuje bečki znanstvenik.

Komentirajući istraživanje, paleoantropologinja sa Smithsonian Instituta dr. Briana Pobiner kazala je da postoje “vjerojatno mnogi drugi biološki i kulturni faktori kad je riječ o carskom rezu, koji variraju između razvijenih i zemalja u razvoju”.

Pretilost i dijabetes

Daghni Rajasingam, konzultantica opstetričarka te glasnogovornica britanskog Royal college of obstetricians, navodi da čimbenici kao što su dijabetes i pretilost imaju utjecaj na broj carskih rezova. Na tragu njezina objašnjenja su i naši liječnici.

''Danas se govori o pandemiji pretilosti i dijabetesa na globalnoj razini. Pri tom se misli na dijabetes tip 2 i gestacijski ili trudnički dijabetes. Pretilost povećava rizik za dijabetes, ali i brojne druge komplikacije trudnoće (hipertenzivni poremećaji trudnoće, prijevremeni porođaj) i porođaja (nepravilnosti trudova, češće dovršavanje porođaja carskim rezom). Poznato je da se trudnoće komplicirane dijabetesom češće dovršavaju carskim rezom. Prema rezultatima našeg istraživanja (Tomić V i sur., 2016. MaterSociomed), gestacijski dijabetes je relativno česta komplikacija u populaciji naših trudnica (oko 10,9%)'', objašnjava nam dr.Tomić.

Na zanimljivu tvrdnju koju su nedavno iznijeli znanstvenici u istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, o upotrebi carskog reza i utjecaju na ljudsku evoluciju dr.Tomić objašnjava kako je vaginalni porođaj s medicinskog gledišta značajno bolji način dovršenja trudnoće.

''Smrtnost majki je pri porođaju carskim rezom višestruko je veća. Primjerice imamo mogućnost srčanog zastoja, komplikacije anestezije, plućna embolija itd. Kod novorođenčadi porođene carskim rezom češće su respiratorne smetnje'', govori dr.Tomić i dodaje kako prema novijim istraživanjima, djeca porođena carskim rezom imaju povećan rizik i za autistične poremećaje.

Dakle, iako je medicinski gledano prednost na strani vaginalnog porođaja, te se u svijetu poduzimaju različite mjere kako bi se smanjila stopa carskih rezova, na upit o broju trudnica koje bez ikakvog razloga žele porod putem carskog reza dr.Tomić govori: ''Trudnicama koje bez medicinskog razloga traže carski rez običavam reći - da je carski rez dobar, Kate Middleton bi zasigurno carskim rezom rađala''.

Kopirati
Drag cursor here to close