Ekološke organizacije

Tko je kriv za zagađeni zrak u Tuzli?

Sci-Tech / Flash | 17. 12. 2015. u 10:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekološke organizacije iz Bosne i Hercegovine danas su poslale zahtjev za hitno rješavanje problema zagađenosti zraka u Tuzli koji je jedan od najzagađenijih gradova Europe.

Organizacije zahtijevaju od nadležnih da se hitno posvete rješavanju tog problema i da preuzmu odgovornost za prekomjerno zagađenje.

''Teško zagađen zrak u Tuzli izravno ugrožava zdravlje ljudi, te negativno utječe na kvalitet zemljišta i vode. Tražimo da najveći zagađivači u kritičnim danima smanje proizvodnju, da inspekcijske službe i institucije koje se bave zaštitom zdravlja građana počnu savjesno raditi svoj posao. Upozorenje o smanjenju boravka građana na otvorenome je neadekvatna mjera, pošto ne utiče na uzrok problema'', kazala je u ime Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle Džemila Agić.

U ime Centra za životnu sredinu iz Banje Luke Nataša Crnković je naglasila da zagađenje Tuzle nikako nije problem samo tog grada.

''To zagađenje se tiče svih nas. Na klimatskim pregovorima u Parizu, koji su završili prošli tjedan, je bilo jasno da se bliži kraj fosilne ere, te u skladu s tim BiH treba hitno da revidira svoje energetske strategije, posebno uzimajući u obzir pristupanje EU'', istakla je.

Podsjećaju da prema propisima Federacije BiH satna koncentracija SO2 od 350 µg/m3 ne smije biti više od 24 puta prekoračena tijekom cijele kalendarske godine. Međutim, dodaju, u Tuzli je u 2014. godini na mjernoj stanici u centru grada ova granična vrijednost bila prekoračena 201 put, iako zagađivač tvrdi da je u proteklom razdoblju došlo do znatnih ulaganja u rješavanje ovog problema.

Sastanak koji je jučer i danas kroz ETNAR projekt okupio ekološke organizacije iz BiH u Tuzli za cilj ima njihovo umrežavanje i određivanje prioritetnih oblasti na kojima bi zajedno djelovali, priopćeno je iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke.

Kopirati
Drag cursor here to close