Brajica

Svjetski dan Brailleova pisma: Izum koji je promijenio živote slijepih

Louis Braille preminuo je 1852. godine u Parizu, a dvije godine nakon njegove smrti Francuska je službeno priznala Brailleovo pismo.
Sci-Tech / Flash | 04. 01. 2021. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan Brailleova pisma (brajice) obilježava se 4. siječnja, na dan rođenja njegova izumitelja Louisa Braillea.

Louis Braille ozlijedio je oči u očevoj radionici kada su mu bile samo tri godine te je oslijepio. No to ga nije spriječilo da nastavi normalno živjeti. S deset je godina primljen u Kraljevski zavod za slijepu mladež u Parizu. U dobi od 15 godina počeo je raditi na pismu za slijepe osobe.

Brailleovo pismo

Brailleovo pismo sastoji se od skupina od šest točaka, po tri u dva okomita reda, a svako slovo abecede, broj ili pravopisni znak ima svoju određenu kombinaciju tih točaka. Brailleovo se pismo „čita“ dodirom ruku, odnosno prelaženjem prstima s lijeva na desno po papiru, piše Wikipedija.

Zanimljivo je da sve slijepe osobe u svijetu koriste ista 63 znaka brajice, ali ih različito čitaju. Prema tome, u brajici nema razlike, barem ne što se oblika slova tiče, između latinice, ćirilice, arapskog, kineskog ili bilo kojeg drugog pisma. Po tome je Brailleov sustav najuniverzalnije svjetsko pismo, piše UUOSSO.

Svjetski dan Brailleova pisma

Svjetski dan Brailleova pisma obilježava se diljem svijeta kako bi se odala počast zaslugama njegova začetnika, ali i kako bi se podignula svijest javnosti o važnosti brajice, kako bi se pisana riječ prenijela u taktilni oblik za dobrobit slijepih i slabovidnih osoba u cijelom svijetu, piše Hrvatski savez slijepih.

Louis Braille preminuo je 1852. godine u Parizu, a dvije godine nakon njegove smrti Francuska je službeno priznala Brailleovo pismo.

Kopirati
Drag cursor here to close