Margaret Chan

Svijet je bolje pripremljen za suočavanje sa zdravstvenim krizama

Sci-Tech / Flash | 23. 05. 2017. u 05:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlazeća čelnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan u ponedjeljak je branila svoje naslijeđe, inzistirajući da je svijet spremniji za suočavanje s izvanrednim situacijama u zdravstvu kao što je nadzor epidemije ebole.

U završnom obraćanju državama članicama WHO, Chan je priznala da su greške činjene tijekom njenog desetljeća na čelu UN-ove agencije, ali je naglasila da "iako smo povremeno posrtali, nikada nismo odustajali".

''Svijet je bolje pripremljen, ali ni blizu dovoljno dobro'', poručila je ona pred 4.000 izaslanika koji su se okupili iz 194 države članice na redovnom godišnjem zasjedanju u Ženevi.

Chan, čiji će naslijednik biti određen sutra, predstavila je niz postignuća za koje je insistirala da su odagnala "česte kritike da je WHO izgubio na značaju".

Ona ima razloga za odbranu: tijekom njenog mandata WHO se suočavao s teškim kritikama svog bavljenja nekoliko zdravstvenih kriza, ali zbog nijedne nije bio tako osporavan kao kod epidemije ebole u zapadnoj Africi koja je odnijela više od 11.300 života između kraja 2013. i početka 2016.

''Ta epidemija iznenadila je sve, među kojima je i WHO'', kazala je Chan.

''WHO je presporo prepoznala virus tijekom prvog njegovog pojavljivanja u zapadnoj Africi, i ponašala bi se znatno drugačije nego tijekom prvih epidemija virusa u centralnoj Africi'', kazala je.

Ona je, međutim, ukazala na široki obim reformi iniciranih nakon izbijanja krize, rekavši da je zdravstvena agencija UN-a "napravila brze korekcije kursa" kako bi epidemiju "stavila pod kontrolu i dala svijetu prvu cjepivoprotiv ebole", prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close