provjera

Sveučilišta nabavljaju lovce na plagijate

Sci-Tech / Flash | 31. 01. 2017. u 07:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina javnih sveučilišta u BiH uskoro će nabaviti ''lovce na plagijate'' i na taj način će biti zaustavljeno prepisivanje i plagiranje seminarskih, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova, rekli su predstavnici sveučilišta kažu za Dnevni avaz i dodali kako će ovi računalni programi dodatno pojačati provjeru znanstvenih radova.

Prorektor za umjetnost, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu Zijad Mehić rekao je za Avaz kako ova ustanova još nema softver pomoću kojeg će biti provjereni stručni radovi kako bi profesori bili sigurni da nisu plagijat.

''Takav program još ne postoji na našem sveučilištu, ali bi on uskoro trebao biti nabavljen. Planirano je da kupimo taj softver. Do sada nije bilo plagijata, ali svakako kontrola treba biti snažnija'', istaknuo je Mehić.

Rektor Univerziteta u Banja Luci Milan Mataruga istaknuo je kako je u tijeku izrada novog kodeksa profesionalne etike koji će mnogo preciznije definirati šta je plagijat i procedure protiv onih koji za njim posegnu.

''Koristimo i druge mehanizme koji predstavljaju rampu za plagijatore, poput uvida fakultetskih i sveučilišnih tijela u radove. Ipak, na fakultetima očekuju da će tek nabavkom softvera stati ukraj studentima koji se kite tuđim perjem. Realno je očekivati da će softver, koji će omogućiti provjeru ima li u stručnim radovima elemenata plagijata, biti osiguran u skorije vrijeme'', istaknuo je Mataruga.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić kaže kako je obveza profesora da prate jesu li radovi plagijati te da su i oni pokrenuli proceduru za nabavku softvera za provjeru radova.

''U tijeku je proces javne nabavke i nadamo se da bismo do ljeta mogli imati taj softver. Do sada smo to utvrđivali pregledom radova, a kada bi nešto bilo sporno kod doktorskih ili magistarskih radova, nosili bismo ih u Srbiju ili na neki od privatnih fakulteta u BiH na provjeru'', rekao je Grujić.

Avaz navodi kako se i u Mostaru vrše stroge provjere što je potvrdila i rektorica Mostarskog sveučilišta Ljerka Ostojić.

''Imamo strogu provjeru plagijata unutar ureda za kvalitetu nastave. Na Sveučilištu u Mostaru postignut je dogovor da svi fakulteti moraju voditi računa o svojim doktorandima i magistrantima, pa tako moraju voditi računa i o tome jesu li njihovi radovi plagijati'', rekla je za avaz rektorica Ostojić.

Kopirati
Drag cursor here to close