Bolnica iznikla u patnji, boli i razaranju

Projekt vrijedan 2 milijuna KM - otvoreno novo krilo bolnice u Novoj Biloj

Novim bolničkim prostorom, kako je istaknuto, bit će prošireni smještajni kapaciteti te osigurani bolji uvjeti za boravak, liječenje i rad u bolnici.
Sci-Tech / Flash | 24. 04. 2019. u 16:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim presijecanjem vrpce, otvorena je nova, šesta lamela u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić", čime će, kako je danas rečeno, ta bolnica dobiti oko 1.250 metara četvornih dodatnog prostora. 

Ravnatelj Bolnice Velimir Valjan kazao je da je u ovaj projekt uloženo oko dva milijuna maraka te da će u novim prostorijama biti smješteni odjeli koji će, kako je istaknuo, biti koncipirani na jedinstven način za BiH i bliže okruženje. 

''Prvi je odjel za bolesti uha, grla i nosa s kirurgijom vrata i glave te, u istom dijelu, odjel za stomatološke usluge za djecu i osobe s posebnim potrebama. Drugi odjel je minimalno invazivna kirurgija, koncipirana tako da pruža laparoskopske i endoskopske procedure, a na njemu će biti pružane jedinstvene usluge u BiH i tamo će dolaziti pacijenti kojima se u kliničkim centrima uradi transplantacija jetre'', kazao je Valjan, dodavši da je u nove prostore premještena i Služba za transfuzijsku medicinu. 

Zahvalivši Vladi Republike Hrvatske koja je, kako je rekao, najvećim dijelom financirala sve projekte, kao i izgradnju Bolnice, Valjan je istaknuo i da je ponosan na angažman domaćih ljudi i institucija. 

Uz Valjana, vrpcu su presjekli državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

Obraćajući se nazočnima, Milas je kazao da je Bolnica u Novoj Biloj "iznikla u patnji, boli i razaranju i da s ponosom nosi naziv hrvatska". 

''Ova bolnica nije samo dar, nego je poruka zajedništva i nedjeljivosti jednog naroda u dvije domovine. Ovo je prilika da se prisjetimo svih onih koji su pružili doprinos i da se sjetimo našeg predsjednika Franje Tuđman, koji je obećao izgradnju ove bolnice koju smo i dočekali prije 25 godina, i time poslao poruku da Hrvati u Lašvanskoj dolini i Središnjoj Bosni nikada nisu i neće biti ostavljeni. Sada tu poruku nastavlja i Vlada RH, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem'', rekao je Milas. 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je bolnica u Novoj Biloj simbol Hrvata, ne samo središnje Bosne, nego diljem svijeta.

''Zbog toga dr. Valjanu treba jedna velika pomoć svih nas jer ovdje moraju raditi najbolji liječnici. Da bi ovdje radili, treba osigurati uposlenicima uvjete kako ne bi bilo problema s odlaskom mladih ljudi. Ovo je strateški interes hrvatskog naroda na najvišoj razini u BiH, odnosno Republike Hrvatske kada je u pitanju odnos prema BiH... Zajedno gradimo život u svakom dijelu gdje žive Hrvati, jer ovo je naša domovina BiH, posebno ovdje u našoj središnjoj Bosni'', kazao je Čović. 

Novim bolničkim prostorom, kako je istaknuto, bit će prošireni smještajni kapaciteti te osigurani bolji uvjeti za boravak, liječenje i rad u bolnici.

Kopirati
Drag cursor here to close