BiH

Svaki deseti građanin ima kroničnu bubrežnu bolest

Sci-Tech / Flash | 12. 03. 2017. u 13:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kronična bubrežna bolest postaje svjetski zdravstveni problem i svaki deseti građanin zemlje ima neki stadij ove bolesti'', kazala je danas u Sarajevu predsjednica Udruženja liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini doktorica Halima Resić.

Naime, ovo Udruženje, zatim Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH, Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo (KS) i Donorska mreža KS, danas su, povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega, upriličiti druženje s građanima u Sarajevu.

Resić je naglasila da BiH nema nikakvih preventivnih programa za ovu bolest, za razliku od zemalja u regiji koji su razvile svoje nacionalne programe.

''Trenutno u svijetu ima oko 2,5 milijuna ljudi na dijalizi, a osnovni uzroci su šećerna bolest i povišen krvni tlak, odnosno pretilost. Statistike pokazuju da je u Europi oko 30 posto populacije iznad 18 godina starosti pretilo'', podcrtala je Resić.

U okviru druženja, građanima su podijeljeni edukativni materijali o prevenciji kronične bubrežne bolesti, rizičnim faktorima njenog nastanka, a tradicionalno su potpisivane i donorske kartice.

Također u okviru obilježavanja Svjetskog dana bubrega, Klinika za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u suradnji sa Sheffield Institutom, 19. ožujka će organizirati "Malu školu dijalize" posvećenu edukaciji pacijenata.

Kopirati
Drag cursor here to close