Za mlade

Sudjelujte u foto natječaju Veleposlanstva Italije - ''MojaBiH''

Bh. fotograf Almin Zrno jedan je od članova stručnog žirija koji će odlučiti o pobjednicima u tri kategorije: sudionici - pojedinci u dobi od 6 do 12 godina, zatim od 13 do 18 godina, te sudionici od 19 do 25 godine života.
Sci-Tech / Flash | 13. 04. 2018. u 17:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Italije u BiH Nicola Minasi pozvao je mlade u dobi od 6 do 25 godina da se do 1. svibnja prijave na natječaj za fotografiju "MojaBiH" kako bi podijelili, putem jednog klika fotoaparata, ono što u njihovim očima najbolje predstavlja Bosnu i Hercegovinu danas. 

''Na ovaj način želimo da mladi promišljaju i predstave BiH ostatku svijeta, a to je i sugerirano Strategijom za zapadni Balkan'', rekao je Minasi danas na press-konferenciji u Veleposlanstvu, gdje je predstavljen i promotivni video, u čijoj su realizaciji sudjelovali bh. umjetnici Damir Nikšić, Zenit Đozić i direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marijela Hašimbegović. 

Bh. fotograf Almin Zrno jedan je od članova stručnog žirija koji će odlučiti o pobjednicima u tri kategorije: sudionici - pojedinci u dobi od 6 do 12 godina, zatim od 13 do 18 godina, te sudionici od 19 do 25 godine života. 

Foto: Facebook / Izaslanstvo Italije u BiH

Pojedinačni razredi ili grupe razreda iste školske ustanove borit će se za najbolju fotografiju u četvrtoj kategoriji, koja će biti izabrana na osnovu najvećeg broja likeova dobivenih na službenoj facebook stranici Veleposlanstva Italije u BiH.     

Fotografije mogu prikazivati spomenik, krajolik, hranu, sliku, crtež ili bilo koje umjetničko djelo, a aplikanti ih trebaju poslati na e-mail [email protected]

Foto natječaj je jedna u nizu inicijativa u sklopu Mjeseca talijanske fotografije u BiH, koji su podržale misije UNICEF-a i OSCE-a u BiH. 

''Jedan od razloga za to je što ovaj foto natječaj omogućava djeci da se kreativno izraze, što je jedno od osnovnih prava djece po UN konvenciji. Na to često zaboravimo, kao i da djeca sudjeluju u različitim aspektima društva'', istakla je predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan.   

Šefica Odjela za odnose sa javnošću Misije OSCE-a u BiH Željka Šulc ukazala je da je natječaj "MojaBiH" otvoren pod predsjedavanjem Italije OSCE-om u 2018. godini, čiji je moto "dijalog, vlasništvo i odgovornost".   

''Europska unija je proglasila 2018. godinom europskog kulturnog naslijeđa koja će se nizom aktivnosti obilježiti u zemljama u Europi kao i u BiH kako bi se promoviralo i naše zajedničko kulturno nasljeđe. U tom kontekstu pokrenuta je i web stranica EU zapadni Balkan put kulturnog naslijeđa, u koju će biti uvršteno i ovo natjecanje'', kazala je glasnogovornica Izaslanstva EU u BiH Zora Stanić. 

S obzirom da radove bh. umjetnika Damira Nikšića i Zenita Đozića na društvenim mrežama gledaju većinom mladi smatrali su se, kako kažu, kompetentnim da ih animiraju za sudjelovanje na natječaju fotografije. 

''U videu smo željeli predstaviti ogromno kulturno naslijeđe, te smo došli do jednog spoja umjetnika postojećih veličina poput Alekse Šantića, Maka Dizdara i Mersada Berbera. Izabrali smo ih jer su to likovi sa bh. novčanica'', kazao je Đozić. 

Ovim putem, poručio je Nikšić, nadaju se da će doprinijeti da se razvija sjećanje i znanost o tome ko su bili bh. umjetnici. Direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marijela Hašimbegović smatra da će foto natječaj "MojaBiH" uticati na izgradnju patriotizma kod mlađe populacije u BiH. 

U okviru Mjeseca talijanske fotografije u BiH, kako je najavio veleposlanik Minasi, u Vijećnici će 17. travnja biti postavljena izložba radova Jannisa Kounellisa, koju će otvoriti gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.
Kopirati
Drag cursor here to close