FPMOZ

Studenti negoduju, obavijest 'skrivena': Moguće poskupljenje semestra u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 07. 07. 2017. u 11:06 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko Vlada Republike Hrvatske i županije Federacije BiH koje sufinanciraju Sveučilište u Mostaru ne uplate u skorom vremenu određena sredstva, prema procjeni 10 milijuna KM, najvjerojatnije će doći do poskupljenja školarina odnosno semestra.

O ovome je bilo riječi na 102. sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru čiji je Studentski zbor na Facebook stranici obavijestio studente da neće doći do najavljenog poskupljenja promocije sa 150 na 200 KM, no da je ona ipak poskupila za 20 KM te sada iznosi 170 KM. Također, su ih upozorili da je predložena cijena semestra od 900 KM od akademske 2018./2019. 

''Ovo smatramo polovičnim uspjehom budući da se cijena promocije od 200 KM prolongirala na pune dvije godine te će prva promocija od 170 KM biti u 2018., a ne 200 KM kako je planirano za veljaču 2016. godine. Broj studenata koji završavaju studij je manji, a troškovi veći. Imali smo na umu i činjenicu da je FPMOZ pomogao studentske projekte sa gotovo 20 tisuća KM u 2016. godini, no ipak ne možemo podržati ovo povećanje već visokih troškova studiranja'', navodi Studentski zbor FPMOZ-a.

Moguće poskupljenje semestra, ali i poskupljenje promocije, izazvalo je burne reakcije studenata koji su svoje nezadovoljstvo izjasnili u komentarima ispod spomenute objave na Facebook stranici Studentskog zbora FPMOZ-a, a koja je ubrzo nestala.

''Objava nije izbrisana, samo je 'skrivena' (''Hide from timeline'', op.a.) s naslovnice stranice, a to je urađeno iz razloga da ne bi došlo do zbunjivanja studenata s FMPOZ-a i cijelog Sveučilišta'', izjavio je za Bljesak.info predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Marko Džoić dodavši da će ona tijekom sljedećeg tjedna ponovno biti dostupna na istoj stranici.


(Marko Džoić)

Naime, svi studenti koji trenutno studiraju na FPMOZ-u i oni koji se upišu u akademsku 2017./2018. do kraja svog školavanja plaćat će semestar po dosadašnjoj cijeni od 750 KM, dok bi, ukoliko bude prihvaćeno poskupljenje, studenti-brucoši koji se upišu u akademsku 2018./2019. plaćali semestar po cijeni od 900 KM.

''Ovo je tek prva stepenica budući da ovakav zaključak mora proći i Senat i Upravno vijeće 2018. godine. Ova odluka će se primjenjivati ukoliko ne bude novca od osnivača i svih ostalih razina vlasti koje bi se trebale uključiti i pomoći rad Sveučilišta. Znamo da se fakultet ne može financirati bez novca, no ovakav rast školarina, a pad upisanih studenata, za nekoliko godina dovest će do toga da Sveučilište u Mostaru neće imati studente te ovim putem javno pozivamo predstavnike i Vlade RH i županija osnivača da se uključe u rad i financiranje jedinog hrvatskog Sveučilišta u BiH. Smatramo da za ovakvo povećanje nisu krive uprave fakulteta, kao ni sam Rektorat, nego isključivo politika obrazovanja koja mora osigurati novac za obrazovanje ako želi mlade i obrazovne ljude, a ne njihov bijeg na zapad'', stoji, između ostaloga, u obavijesti Studentskog zbora FPMOZ-a.

Na spomenutoj sjednici je bilo rasprave i oko dodatnih ispitnih rokova krajem rujna tj. početkom listopada. Nekoliko profesora predložilo je povećanje cijene ispitnog roka te da samo studenti završnih godina mogu izaći na dodatni rok ukoliko im je ostao jedan ispit.

''To smo također smatrali neprihvatljivim te smo uz niz argumenata objasnili da to nije moguće, niti pošteno, budući da velik broj studenata radi preko ljeta i tek na dodatnim rokovima mogu polagati ispite. Na kraju rasprave usvojeno je da sve ostane kao i prošle godine'', ističu iz SZ FPMOZ-a.

Zbor FPMOZ-a nadalje navodi da u nepune dvije godine, koliko sadašnji predstavnici predstavljaju studente, nije donešena nijedna odluka na štetu studenata te da su kroz razgovore s upravom fakulteta dosta stvari prolongirali i odgodili.

''U više navrata tražili smo i smanjenje cijena potvrdnica, potvrda, ukidanje prijavnica i slično, no zbog lošeg tj. gotovo nikakvog financiranja Sveučilišta to nije bilo moguće. U listopadu, nakon ispitnih rokova i odmora, sazvat ćemo tribinu za sve studente gdje ćemo zajedno proći sve ove stavke i raspravljati o eventualnom djelovanju svih studenata po ovome pitanju'', stoji u zaključku obavijesti Studentskog zbora FPMOZ-a koja je ''skrivena'' na Facebook stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close