Žele praksu

Studenti mostarski ekonomskih fakulteta traže reformu obrazovnog sustava

Sci-Tech / Flash | 20. 02. 2017. u 13:21 Sa.M.
Kopirati

 U organizaciji studenata ekonomskih fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" i Sveučilišta u Mostaru, u ponedjeljak je u Mostaru održana konferencija "Kliknimo DA za bolje obrazovanje".

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na panel diskusiji pod nazivom "Pripremimo naše studente za tržište rada, omogućimo im praksu!" sudionici konferencije, profesori, studenti i gospodarstvenici, imali su priliku iznijeti svoj stav kako o postojećem obrazovnom sustavu, tako i o poslovnom svijetu tj. trenutnim zahtjevima tržišta rada.

Manjkavost obrazovnog sustava

''Želimo ukazati na manjkavosti koje postojeći obrazovni sustav nosi, kako bi se on unaprijedio i djelovalo na povezivanju teoretskog i praktičnoga znanja te kako bi se omogućila praksa studentima u vidu usavršavanja njihovih vještina koje će im olakšati i pomoći pri traženju posla nakon završetka studija - kazala je studentica četvrte godine Ekonomskoga fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" Ela Meškić.

Doc. dr. Veldin Ovčina i prof. dr. Zdenko Klepić, koji koordiniraju rad i aktivnosti na zajedničkom projektu studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, vjeruju u inovativnost i kreativnost studenata te na uspjeh kampanje za reforme u obrazovanju.

Kliknimo DA za reforme!"

''Promotivna kampanja nosi naziv "Kliknimo DA za reforme!" i usmjerena je na unaprjeđenje obrazovnog sustava u BiH te umrežavanje visokoobrazovnih institucija s gospodarskim sektorom, kako bi studentima, zbog kojih postojimo i djelujemo, omogućili kvalitetnije obrazovanje i dobar posao. Entuzijazam i motiviranost studenata za socioekonomske reforme, njihova inovativnost i kreativnost, timski duh i zajedništvo, čine nas ponosnim'', istaknuo je profesor Ovčina.

Ova kampanja rezultirat će promjenama ne samo u Mostaru, nego i u BiH jer su, smatra Ovčina, studenti izazvali pozornost kako ostalih fakulteta i akademske zajednice, tako i gospodarstva općenito, da se kreiraju odgovarajuće promjene, a na nama je da provedemo tu akciju.

Dodao je kako je uvjeren da će reforme zaživjeti te da u dogledno vrijeme studente i poslodavce čeka bolja situacija na tržištu rada.

Profesor Zdenko Klepić ocijenio je kako su mladi najpozvaniji da rade promjene i da se izbore za sebe.

''Na nama nastavnicima je uvođenje nastavnih planova i obvezne prakse, a gospodarstvenici nam trebaju omogućiti tu praksu, čime kreiraju svoju buduću radnu snagu'', ustvrdio je on.

Profesor Klepić smatra kako bi resorna ministarstva treba pomoći u vidu osiguranja toplog obroka ili prijevoza studentima na praksi, kao i da proračunska sredstva koja su predviđena za pripravnički staž u sektoru javne uprave, trebala biti preusmjerena na staž u sektoru gospodarstva.

Kampanja unaprjeđenja obrazovnog sustava u BiH provodi se u sklopu projekta "E4U", kojeg financira Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, a u kojem sudjeluju 14 fakulteta iz BiH.

Kopirati