Žele praksu

Studenti mostarski ekonomskih fakulteta traže reformu obrazovnog sustava

Sci-Tech / Flash | 20. 02. 2017. u 13:21 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 U organizaciji studenata ekonomskih fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" i Sveučilišta u Mostaru, u ponedjeljak je u Mostaru održana konferencija "Kliknimo DA za bolje obrazovanje".

Na panel diskusiji pod nazivom "Pripremimo naše studente za tržište rada, omogućimo im praksu!" sudionici konferencije, profesori, studenti i gospodarstvenici, imali su priliku iznijeti svoj stav kako o postojećem obrazovnom sustavu, tako i o poslovnom svijetu tj. trenutnim zahtjevima tržišta rada.

Manjkavost obrazovnog sustava

''Želimo ukazati na manjkavosti koje postojeći obrazovni sustav nosi, kako bi se on unaprijedio i djelovalo na povezivanju teoretskog i praktičnoga znanja te kako bi se omogućila praksa studentima u vidu usavršavanja njihovih vještina koje će im olakšati i pomoći pri traženju posla nakon završetka studija - kazala je studentica četvrte godine Ekonomskoga fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" Ela Meškić.

Doc. dr. Veldin Ovčina i prof. dr. Zdenko Klepić, koji koordiniraju rad i aktivnosti na zajedničkom projektu studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, vjeruju u inovativnost i kreativnost studenata te na uspjeh kampanje za reforme u obrazovanju.

Kliknimo DA za reforme!"

''Promotivna kampanja nosi naziv "Kliknimo DA za reforme!" i usmjerena je na unaprjeđenje obrazovnog sustava u BiH te umrežavanje visokoobrazovnih institucija s gospodarskim sektorom, kako bi studentima, zbog kojih postojimo i djelujemo, omogućili kvalitetnije obrazovanje i dobar posao. Entuzijazam i motiviranost studenata za socioekonomske reforme, njihova inovativnost i kreativnost, timski duh i zajedništvo, čine nas ponosnim'', istaknuo je profesor Ovčina.

Ova kampanja rezultirat će promjenama ne samo u Mostaru, nego i u BiH jer su, smatra Ovčina, studenti izazvali pozornost kako ostalih fakulteta i akademske zajednice, tako i gospodarstva općenito, da se kreiraju odgovarajuće promjene, a na nama je da provedemo tu akciju.

Dodao je kako je uvjeren da će reforme zaživjeti te da u dogledno vrijeme studente i poslodavce čeka bolja situacija na tržištu rada.

Profesor Zdenko Klepić ocijenio je kako su mladi najpozvaniji da rade promjene i da se izbore za sebe.

''Na nama nastavnicima je uvođenje nastavnih planova i obvezne prakse, a gospodarstvenici nam trebaju omogućiti tu praksu, čime kreiraju svoju buduću radnu snagu'', ustvrdio je on.

Profesor Klepić smatra kako bi resorna ministarstva treba pomoći u vidu osiguranja toplog obroka ili prijevoza studentima na praksi, kao i da proračunska sredstva koja su predviđena za pripravnički staž u sektoru javne uprave, trebala biti preusmjerena na staž u sektoru gospodarstva.

Kampanja unaprjeđenja obrazovnog sustava u BiH provodi se u sklopu projekta "E4U", kojeg financira Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, a u kojem sudjeluju 14 fakulteta iz BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close