Press povodom skupa

Studenti i doktori medicine iz BiH na kongresu u Tuzli

Sci-Tech / Flash | 27. 10. 2015. u 07:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internacionalni kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine 'MediCon 2015' održat će se Tuzli u periodu od 30.10.-01.11.2015. godine.

Veliki događaj na kojem se očekuje 250 učenika iz 17 zemalja, najavljen je na jučer održanoj konferenciji za novinare, na kojoj su govorili Emir Bećirović (predsjednik Organizacijskog odbora MediCon 2015.; predsjednik Udruženja 'Medicus'), prof. dr. Elmir Čičkušić (dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli) i prof. dr. Haris Huseinagić (predsjednik Ljekarske komore TŽ; jedan od pozvanih predavača na kongresu).

'MediCon 2015' je projekat Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli 'Medicus' koji je nakon višemjesečnih i opsežnih priprema kreirao skup koji će studentima i mladim doktorima pružiti jedinstvenu priliku priliku da se okušaju u pisanju znanstvenih radova, usavrše svoje znanje i razmjene ideje i iskustva sa brojnim kolegama i stručnjacima.

"U 39 godina postojanja Medicinskog fakulteta u Tuzli ovo je treći skup ove vrste i obima koji organiziramo. Budući liječnici će na ovaj način, već sada, početi da grade mrežu sa medicinskim stručnjacima što je obaveza bez koje se ne može djelovati u svijetu medicine", kazao je prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Trodnevni skup podržan je od Ljekarske komore Tuzlanske županije kojoj je težnja da mladim liječnicima da podršku na njihovom putu stasavanja u kvalitetne zdravstvene radnike i respektabilan kadar svake ustanove u budućnosti. "Studenti medicine su nam se obratili sa željom da im pomognemo, a to je naša dužnost i čast da budemo uključeni u skup poput ovoga.

Ovo je pravi put kojim se korača do uspjeha jer posla je mnogo urađeno da bi mi vidjeli ovaj final koji će kroz sesije i niz predavanja ponuditi nešto novo i sve u okviru naših institucija zdravstva", naveo je prof. dr. Haris Huseinagić, predsjednik Ljekarske komore TŽ.

"Centar svih zbivanja je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli gdje će tijekom trajanja Kongresa sudionicima biti ponuđena brojna kvalitetna predavanja profesora tuzlanskog Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli, a koja obrađuju najnovije teme i dostignuća iz svijeta medicine. Uz redovne kongresne aktivnosti učenicima ćemo omogućiti obilazak Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i drugih znanstveno-nastavnih baza, te im prirediti bogat prateći program koji će upotpuniti njihov boravak u Tuzli", kazao je Emir Bećirović, predsjednik OO MediCon-a i predsjednik Udruženja 'Medicus'.

Kongres je tematski posvećen srcu, uz učešće pet plenarnih predavača, osam punih studentskih sesija i četiri radionice. Pored brojnih sudionika iz inozemstva vrijedi napomenuti da će aktivno učešće na kongresu uzeti i studenti i predavači sa svih šest medicinskih fakulteta u BiH iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close