Okrugli stol

Stručnjaci u Neumu raspravljaju o ulozi notara u BiH

Sci-Tech / Flash | 14. 06. 2016. u 09:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol ''Aktualni razvoj notarijata u Jugoistočnoj Europi s osvrtom na presudu Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine'' održat će se 18. lipnja u suorganizaciji Njemačkog društva za međunarodnu suradnju - GIZ –Deutsche Gesellschaft for Internationale Zusammenarbeit - Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu – Pravna reforma i Notarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

To je jedan od tri okrugla stola koja će biti organizirana u sklopu XIV. Međunarodnog savjetovanja pod nazivom ''Aktualnosti građanskog i trgovačkog zakonodavstva i pravne prakse'' koje će se održati u Neumu, od 17. do 19. lipnja u Grand hotelu "Neum", priopćeno je s Pravnoga fakulteta mostarskoga sveučilišta, koji je organizator ovog savjetovanja.

Nakon što je Ustavni sud Federacije BiH donio presudu u svezi sa Zakonom o notarima, pojavljuju se različita tumačenja o tome što ta presuda znači u praksi. Inicijatori apelacije tvrde kako će sada građani sami moći birati tko će im sastavljati određene ugovore koje su do sada mogli sastavljati samo notari. Članovi notarske komore s druge strane tvrde kako će to i dalje moći raditi isključivo notari jer bi morao biti promijenjen niz zakona da bi to mogli činiti i odvjetnici, ističu organizatori.

Ovogodišnje savjetovanje, koje tradicionalno organizira Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru, okupit će eminentne pravne znanstvenike i praktičare iz regije (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Makedonija, – profesore pravnih fakulteta, suce, odvjetnike, notare (javne bilježnike), pravobranitelje i druge pravnike koji se bave građanskim i trgovačkim pravom, ili srodnim pravnim disciplinama.

Kopirati
Drag cursor here to close