vizija

Stoljeće robota: Kako će svijet izgledati 2050. godine?

Sci-Tech / Flash | 18. 05. 2016. u 06:51 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Svjetskog dana telekomunikacija i informacijskog društva, koji se obilježava danas, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu Himzo Bajrić ispričao je za Oslobođenje svoju viziju budućnosti.

Zna sve

“2050. završava peti ciklus industrijskog razvoja i započinje šesti. Završit će ovaj ciklus gdje je informacija glavni proizvod i počet će stoljeće robota. U tom trenutku mnoge jednostavnije poslove će preuzeti roboti poput vožnje automobila, roboti će nam raditi kućanske poslove, savjetovati nas.

Da je to istina, svjedoči i proizvod koji je napravio IBM, to je nešto fascinantno - umjetna inteligencija, softver pod imenom Watson. Watson se trenutno testira, već je savladao pet svjetskih jezika - engleski, njemački, francuski, talijanski i arapski, sad je u fazi učenja korejskog, jer je Južna Koreja sklopila sporazum sa IBM-om. On prevodi sa ovih pet jezika sasvim normalno i razgovarate sa Watsonom na ovih pet jezika sasvim normalno. Watson trenutno uči medicinu. To je takozvana personalizirana medicina i imat ćemo jednog eksperta koji zna sve lijekove, sve dijagnoze i sve bolesti i prati vašu čitavu povijest, sve ono što ljudske kognitivne sposobnosti ne mogu zbog ograničenog kapaciteta, Watson može. Ta 2050. će biti potpuno drugačija nego ovo danas. Mi se već sada nalazimo u fazi da svi moramo prihvatiti da svijet postaje digitalan, sve povijesne knjige, slike, sve mora prijeći u digitalnu formu, cijela ljudska baština, jer je informacija u elektronskom obliku dostupna istog trenutka svim ljudima na planeti. To je prednost digitalizacije'', kazao je profesor Bajrić.

Science fiction

On se prisjetio vremena prije 40 godina, kada je studirao. Njegov prvi kolokvij bio je logoritamsko računalo. To studentima danas izgleda čudno. Ali u to vrijeme nije bilo kalkulatora, fotokopir-aparata, mobitela... ako bi se izostalo sa predavanja, moralo se prepisivati od kolege. A danas, kada govorimo o sljedećih 40 godina, dodao je, to je zaista science fiction.

Kopirati
Drag cursor here to close