Google doktor

Što su ljudi najčešće pitali Google u 2016. godini

Sci-Tech / Flash | 28. 12. 2016. u 17:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U godini na izmaku zdravstvene teme često su punile naslovnice i novinske retke. Teme su to o kojima prosječna osoba najčešće ne zna previše, pa su mnogi pomoć tražili na Googleu. Novinari CNN-a istražili su kojih je deset pitanja vezanih za zdravlje najviše zanimalo Amerikance u 2016. godini, piše Telegram.hr.

Osim vječnih pitanja (tipa, mogu li zatrudnjeti za vrijeme mjesečnice), u protekoj su se godini među deset najtraženijih našla i ona o Zika virusu, traumatskim ozljedama mozga i cupping terapiji.

Što je Zika vurus?

Virus Zike najveća je zdravstvena tema u 2016. godini. Od deset najtraženijih zdravstvenih pitanja na Googleu, dva se tiču virusa Zike. ”Koji su simptomi Zike” šesto je najguglanije pitanje, a “koliko traje Zika” na listi se našlo na devetom mjestu. Zika je inače virus koji se prenosi ugrizom komarca, seksom, transfuzijom krvi i pri porodu s majke na dijete.

Za Ziku ne postoje ni lijek, ni cjepivo. Simptomi traju nekoliko dana, a uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo u očima, bol u mišićima i glavobolju. Zaraza tijekom trudnoće može izazvati ozbiljne poremećaje kod djeteta, poput mikrocefalije, kod koje je glava djeteta manja no uobičajeno, a u nekim slučajevima onemogućuje potpun razvoj mozga.

4.5 tisuća slučajeva u SAD-u

Virus je prvi put identificiran 1947. godine, a u 2015. zabilježeno je 7.000 slučajeva zaraze Zika virusom u Brazilu, odakle se u 2016. proširio svijetom. Slučajevi su prošle godine zabilježeni u obje Amerike te u dijelovima Azije i Afrike.

WHO je u veljači izdala međunarodno upozorenje i trudnicama savjetovala da ne putuju na područja gdje su zabilježeni slučajevi zaraze. Do 21. prosinca ove godine u SAD-u je zabilježeno ukupno 4.756 slučajeva. Od toga je 215 slučajeva izazvano ugrizom komaraca u SAD-u, 4.541 ugrizom za vrijeme putovanja, a jedna se zaraza dogodila u laboratoriju. Većina lokalnih slučajeva u SAD-u zabilježena je u Južnoj Floridi i Teksasu.

Cupping terapija

Među najtraženijim zdravstvenim pitanjima iz 2016. je i ”što je cupping terapija”. Godina na izmaku bila je olimpijska godina, a pitanja o cupping terapiji pokrenule su misteriozne tamne mrlje na tijelima plivača Michaela Phelpsa i gimnastičara Alexa Naddoura za vrijeme Olimpijskih igara u Brazilu.

Cupping je drevna terapijska praksa u kojoj se okrugle staklene usisne čašice griju i stavljaju na bolne mišiće. Čašice izazivaju djelomičan vakum, za koji se vjeruje da stimulira mišiće i potiče krvotok, otklanjajući tako bol u mišićima. Čašice na koži ostavljaju tamne mrlje, nalik na ogromne ljubavne ugrize.

Što je TBI?

Četvrto najtraženije zdravstveno pitanje u SAD-u prošle godine bilo je ”što je TBI”. TBI je skraćenica od Traumatic Brain Injury (traumatska ozljeda mozga), koje su najčešće izazvane sportskim nezgodama, prometnim nesrećama, fizičkim nasiljem i drugim situacijama u kojima udarac u glavu ostavlja trajne posljedice na mozgu.

Simptomi se mogu pojaviti i tjednima nakon ozljede, a uključuju glavobolje, gubitak koordinacije, mumljanje pri govoru, mucanje, gubitke svijesti i probleme s buđenjem.

TBI se u medijskom narativu u SAD-u pojavio nakon što je isplivao video u kojem Keitha Lamonta Scotta ubija policija u gradu Charlotte. Scottova supruga u videu prije pucnjave policiju upozorava da Scott ima traumatsku ozljedu mozga.

Deset najtraženijih zdravstvenih pitanja u SAD-u

1. Što je cupping terapija?

2. Mogu li zatrudnjeti za vrijeme mjesečnice?

3. Je li bronhiolitis zarazan?

4. Što je TBI?

5. Što izaziva upalu sluznice?

6. Koji su simptomi Zika virusa?

7. Kako se brzo riješiti herpesa?

8. Koliko je dugo konjuktivitis zarazan?

9. Koliko dugo traje Zika?

10. Mogu li zatrudnjeti na kontracepcijskim tabletama?

Kopirati
Drag cursor here to close