100 učenika; 15 studenata

Stipendije za učenike i studente Rome u školskoj 2014./2015.

Sci-Tech / Flash | 19. 06. 2014. u 11:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Fonda otvoreno društvo BiH i Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu" potpisali su danas u Sarajevu ugovor o grantu za stipendiranje sto učenika srednjih škola i 15 studenata Roma u školskoj 2014./2015. godini.

Stipendisti su iz raznih dijelova BiH, a na prigodnom skupu upriličenom tim povodom direktorica Fonda otvoreno društvo BiH Dobrila Govedarica svim stipendistima zaželjela je uspjeh u životu i školovanju.

Za dosadašnju uspješnu suradnju s Fondom koja traje od 2005. godine predstavnici "Obrazovanje gradi BiH" danas su Dobrili Govedarici uručili priznanje tog udruženja tzv. kristal i zahvalnicu.

Jedan od stipendista Jasmin Dedić uputio je riječi zahvalnosti za stipendiju koju prima već pet godina, a mnogo mu pomaže u školovanju. On je član Udruženja "Budi mi prijatelj" iz Visokog, završio je elektrotehničku školu, a trenutno studira na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

U okviru današnjeg skupa članice Udruženja "Budi mi prijatelj" iz Visokog upriličile su forum predstavu "Za bolje sutra" nakon čega je i publika imala priliku razgovarati s njima o diskriminaciji u društvu što je bila i tema predstave.

Uz čestitku stipendistima, direktor "Obrazovanje gradi BiH" Jovan Divjak pozvao ih je da se aktivnije uključe u rad tog udruženja te tako doprinesu i razvoju vlastite ličnosti.

Putem projekta "S obrazovanjem u budućnost", Obrazovanje gradi BiH, uz financijsku podršku Fonda otvoreno društvo BiH, bilježi značajan napredak u ostvarivanju prava na obrazovanje Roma u BiH čime se radilo i na njihovoj integraciji u društvo.

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" djeluje već 20 godina, a njihov rad pomogle su i druge organizacije i pojedinci.

Kopirati
Drag cursor here to close