Stipendiranje Roma

Stereotipi netočni: Romkinje se ne žele udati mlade i žele se školovoati

Sci-Tech / Flash | 04. 06. 2015. u 10:37 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina i Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Osman Zukić i Mehmed Agić danas su potpisali ugovor o grantu za stipendiranje 100 učenika srednjih škola i 15 studenata Roma u školskoj/akademskoj 2015./2016.godini.

Fond već deset godina surađuje s Udruženjem na projektu "S obrazovanjem u budućnost X" koji podrazumijeva stipendiranje učenika Roma i time im otvaraju put ka nesmetanom uključivanju u redovan školski proces.

''Ovo je jubilarna godina projekta i čast nam je što smo uspjeli da kontinuirano podržavamo djecu romske nacionalnosti. Pozivamo i druge nevladine organizacije i udruženja, kao i pojedince, da se uključe i daju podršku da bismo izašli iz tog začaranog kruga i mnoštva stereotipa koji su konstantno prisutni u društvu'', kazao je Zukić.

Dodao je da su stereotipi o tome da se Romkinje mlade udaju, da se ne žele školovati netočni, jer statistički podaci pokazuju da su ta djeca zainteresirana za školovanje.

''Od ukupnog broja stipendirane djece, 43 posto su mlade Romkinje koje potvrđuju da nije točan stereotip da se one ne žele školovati. Sve to zajedno doprinosi jednom konačnom cilju da u ovom društvu stvorimo uslove i klimu za uključivanje djece u društvo i koji će doprinijeti njegovom boljem razvoju'', naglasio je Zukić.

Godišnje se iz Fonda izdvoji 80.000 američkih dolara za stipendiranje, mjesečna stipendija iznosi 100 KM, a stipendisti mogu aplicirati kod Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.

'' Efekti ovog projekta daju jako dobre rezultate. Počeli smo sa 60 stipendista, što je bio skroman početak, a danas imamo 130. Prijavljenih je svake godine po 77 , iako neki nisu dobili stipendiju jer nisu ispunjavali kriterije'', kazao je Agić i zahvalio Fondu na nesebičnoj pomoći romskoj djeci.

Danas će 134-oro Roma dobiti stipendije za maj i juni školske 2014./2015.godine.

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ danas će raspisati još jedan natječaj za stipendiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close