Život

Stanovništvo u HNŽ-u: Natalitet u opada, mladi odlaze, a stari teško žive

Sci-Tech / Flash | 18. 06. 2015. u 11:09 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U HNŽ-u je sve više starijih osoba, dok mladi odlaze iz države zbog socijalnih (ne)prilika, a prirodni priraštaj u ovoj županiji je drastično smanjen u odnosu na zadnjih pet godina'', rekao je Zlatko Kazazić, viši sanitarni tehničar u Službi socijalne medicine predstavljajući podatke o strukturi stanovništva i vitalno demografske pokazatelje u HNŽ-u.

Inače, Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije medijima je u četvrtak predstavio publikaciju o zdravstvenom stanju stanovnika u HNŽ-u.

Prema podacima koji su prikupljeni u suradnji s Federalnim zavodom za statistiku, ukupan broj živorođene djece je 1.804. Četiri bebe su mrtvorođene. Broj sklopljenih brakova u protekloj godini je 1.016, dok je broj razvoda 59.

Mladi bez posla i bez braka 

''Natalitet je stvaranje nove populacije koja je bitna za društvo i zajednicu, prateći zadnjih pet godina natalitet je u fazi minusa, odnosno smanjenja. Jedan osnovni nedostatak za stanovnike je socijalno ekonomsko stanje na području županije, što znači da mladi nemaju posao, teško se odlučuju na čin sklapanja brakova, to je i rezultat negativnog nataliteta'', pojašnjava Kazazić.

Prema prikupljenim informacijama, dojenačka smrtnost je u granicama u zadnjih pet godina, kada je bila daleko veća. To se po riječima Kazazića može zahvaliti otvaranju novih kapaciteta u bolnicama, uvjeti su se poboljšali materijalno i edukacijom kadrova koji rade na odjelima.

Kako je rekao, mortalitet se vrti u granicama normale, mada je i on u stagnaciji povećanja.

''Teško se, živi male su mirovine više se troši na lijekove nego za pravilnu ishranu, iako je faktički mortalitet u fazi smanjenja u odnosu na prije pet godina'', rekao je.

Niska stopa prirodnog prirasta 

Gledajući prirodni priraštaj, odnosno omjer starih i mladih, on je na području županije negativan. Prirodni priraštaj na području HNŽ-a u 2014.godini iznosio je -1,4 što predstavlja izrazito nisku stopu prirodnog priraštaja.

''Prije 5 godina imali smo pozitivan pokazatelj, gdje je prirodni priraštaj bio pozitivan. U zadnjih 4-5 godina dolazi do preokreta, tu imamo negativan prikaz broja mladih u odnosu na broj starih. Broj mladih se smanjuje, mlada populacija iseljava u Hrvatsku i Zapadnu Europu tražeći posao, što je rezultat stanja kakvo jeste na području županije. Stoga bih preporučio da se političke organizacije i politika uključe u sprječavanju negativnosti koji utječu na ove pokazatelje, otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje normalne situacije za život. Da se ponude određene pozitivnosti da bi mladi ljudi ostajali na našim područjima'', zaključio je Kazazić.

Kopirati
Drag cursor here to close