Senat odlučuje

Srpski znanstvenici bliski crkvi traže izbacivanje teorije evolucije s banjalučkog sveučilišta

Sci-Tech / Flash | 23. 05. 2017. u 08:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravnim tijelima sveučilišta u Banja Luci upućena je peticija za izbacivanje izučavanje teorije evolucije Charlesa Darwina iz nastavnih planova i programa a riječ je o identičnom zahtjevu kakvoga je sveučilištima u Srbiji ranije proslijedila skupina srbijanskih znanstvenika bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), objavile su u utorak banjalučke Nezavisne novine.

Glasnogovornica sveučilišta Slava Govedarica potvrdila je kako su dobili peticiju te kako je konačna odluka o njenoj sudbinu u rukama članova Senata.

"Peticiju su potpisala 52 akademika i profesora sveučilišta, 61 doktor znanosti, pet magistara znanosti, 50 liječnika-specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, 14 filozofa, filologa i sociologa, pet farmaceuta i kemičara, osam umjetnika, pet novinara i pet svećenika", pojasnila je Govedarica.

Zanimljivo je kako je riječ o peticiji koja je istodobno poslana tijelima vlasti u Srbiji te sveučilištima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu a oni koji su je uputili očigledno Banja Luku smatraju dijelom istog obrazovnog prostora i sustava iako je u pitanju druga država.

Zagovornici ukidanja izučavanja teorije evolucije u Srbiji na stajalištu su kako ona nije znanstveno dokazana te kako bi stoga valjalo revidirati dosadašnji pristup toj materiji u obrazovnim programima.

Njihovi kritičari ističu pak kako se radi o skupini osoba sklonih kreacionizmu koji niječu utvrđene znanstvene činjenice.

Izvori s banjolučkog sveučilišta drže kako će njihov senat najvjerojatnije odbaciti peticiju.

Stojko Vidović, profesor genetike i molekularne biologije na Medicinskom fakultetu u Banja Luci, ocijenio je kako u ovom slučaju nije riječ o peticiji temeljenoj na znanosti nego na nečemu drugom, vjerojatno političkim utjecajima.

Kazao je kako mu je neprihvatljivo izbacivati iz nastavnih programa nešto što je znanstveno dokazano, verificirano i potvrđeno sve dok se sa znanstvenog aspekta ne pojave drugačiji argumentirani dokazi.

Vidović ističe kako je genetička komponenta Darwinove teorije o podrijetlu vrsta sasvim jasna jer od najjednostavnijih organizama na Zemlji, virusa i bakterija pa do najsloženijih organizama uključujući čovjeka, svi imaju istu genetičku komponentu, što znači da sve što je nastalo na Zemlji ima zajedničko podrijetlo.

Profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banja Luci Vesna Milankov uvjerena je kako će sveučilišni senat odbaciti zahtjev iz Beograda.

"Ova peticija nema znanstvene argumente i ima vrlo ozbiljne materijalne greške", kazala je Milankov.

Kopirati
Drag cursor here to close