propalo

SpaceX: Falcon 9 opet ostao na zemlji

Sci-Tech / Flash | 29. 02. 2016. u 12:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjim sekundama lansiranje rakete Falcon 9 kompanije SpaceX američkog inženjera i filantropa Elona Muska moralo je biti odgođeno noću na ponedjeljak, piše Hina.

Preostalo je manje od dvije minute do lansiranja rakete koja je u svemir trebala ponijeti komunikacijski satelit kada je u ponoć i 47 minuta po srednjoeuropskom vremenu ekipa stručnjaka prekinula odbrojavanje.

To je treći puta da je kompanija odgodila lansiranje satelita nakon dvije odgode prošli tjedan zbog tehničkih poteškoća s punjenjem superhladnim tekućim kisikom.

SpaceX zamrzava tekući kisik kako bi postao gušći čime se u letjelicu može skladištiti više goriva i omogućiti joj da se vrati na Zemlju.

Musk, filantrop i izvršni direktor kompanije SpaceX, koji je u svijetu mnogo poznatiji kao proizvođač luksuznih električnih vozila Tesla Motors Inc., rekao je da su sigurnosne službe prekinule odbrojavanje zbog tehničkih poteškoća.

SpaceX, kompanija sa sjedištem u Hawthorneu u Kaliforniji, nije zasad objavila kada planira novi pokušaj lansiranja, no u svakom slučaju to neće biti prije utorka.

Cilj je kompanije vratiti rakete na Zemlju i ponovno ih upotrijebiti za iduće letove kako bi se smanjili troškovi u rastućoj i sve konkurentnijoj industriji svemirskih letova.

SpaceX-ova raketa Falcon 9, koja je nosila zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju eksplodirala je nedugo nakon polijetanja u lipnju 2015. godine.

Kompanija je u prosincu uspješno prizemljila raketu Falcon veličine deveterokatne zgrade i njezin se suborbitalni dio s devet motora vratio na pistu udaljenu osam kilometara od lansirne rampe. Drugi dio rakete s teretom nastavio je uspon u Zemljinu orbitu.

Međutim, kompanija tri puta nije uspjela vratiti svoje rakete na platformu u oceanu.

SpaceX bi trebao izvesti 60 lansiranja vrijednih ukupno osam milijardi dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close