Povratak vinila

Sony se vraća proizvodnji gramofonskih ploča

Sci-Tech / Flash | 30. 06. 2017. u 09:56 Z.D.
Kopirati

Bilo bi pretenciozno napisati da mlađe generacije sigurno ne znaju kako izgleda (manje vjerojatno) a pogotovo kako zvuči glazba koja se reproducira s gramofonskih ploča, jer u posljednjih godinu dana vinil se vraća na veliku scenu.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ali, istina je kako su gramofonske ploče uglavnom imale kultni status među glazbenim romantičarima i tradicionalistima, koji su ih brižno i ljubomorno čuvali u svojim kolekcionarskim arhivama.

Jer, tehnologija koja se posljednjih desetljeća razvija uglavnom se svodi na koncept “manje je više”, pa se tako svi mediji, za pohranu ili reprodukciju glazbe, isporučuju u što je moguće manjim dimenzijama.

A vinilke su, barem se tako činilo, nisu imale nikakve šanse, nego su prepuštale mjesto prvo CD, potom DVD medijima, glazba se počela reproducirati i s USB-a, na kraju balade stigao je internet streaming i sve je izgledalo kao nepovratni put u propast ili blaže rečeno povijest za nekada legendarne gramofonske ploče…, javlja Zimo.co.

No, u ovom slučaju ipak vrijedi izlizana sintagma “nikad ne reci nikad” i kao što smo već konstatirali, gramofonske ploče su se posljednjih godina ipak vratile, vinil je postao sve više cijenjen i među mlađim ljubiteljima glazbe.

A da se takav trend nastavi, potrudit će se i Sony koji će prvi puta nakon 1989 godine, kada je ugasio proizvodnju, opet proizvoditi gramofonske ploče! Apsolutno sjajna vijest, koja će nedvojbeno doprinijeti povratku na stare staza slave za vinil. Iako se u ovom trenutku ne zna s kojim će se produkcijskim kućama dogovoriti suradnja, kakva će glazba stizati s novih Sony vinilki, niti u kolikoj naknadi, za sada to nije previše bitno.

Pripreme su krenule, Sony traži odgovarajuću ekipu koja će raditi na proizvodnji gramofonskih ploča i priča se opet zakotrljala...

Poznato je da će u distribuciji Sony Music Entertainment s proljećem iduće godine, konkretno u ožujku 2018. krenuti tiskanje gramofonskih ploča. Kakva će biti nova generacija vinilki vjerojatno svi jedva čekaju saznati iz prve ruke…

Kopirati