Solar Impulse 2

Solarni zrakoplov preletio Tihi ocean

Sci-Tech / Flash | 24. 04. 2016. u 12:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrakoplov Solar Impulse 2 koji leti na sunčevu energiju sletio je u subotu navečer u Kaliforniju nakon trodnevnog leta s Havaja preko Tihog oceana, piše Hina.

Pilot Bertrand Piccard sletio je nešto prije ponoći po lokalnom vremenu na pistu u Mountain Viewu, gradu južno od San Francisca u kojem je sjedište tehnoloških divova poput Googlea.

Solar Impulse kružio je prije toga nad zaljevom San Francisca i preletio je most Golden Gate.

Projekt promocije tehnologije koja se oslanja na čistu energiju financiraju švicarski piloti Piccard i Andre Borschberg koji se izmjenjuju u upravljanju zrakoplovom.

Iz Mountain Viewa u kojem je završena deveta dionica puta zrakoplov nastavlja let preko SAD-a pa preko Atlantika do Europe da bi sletio u Abu Dabiju.

Zrakoplov je na povijesnom letu oko svijeta koji je započeo u ožujku prošle godine polijetanjem iz Abu Dabija na prvu dionicu.

Zrakoplov SI2, koji leti uz pomoć sunčeve energije iz 17 tisuća solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugima kao ona na Airbusu A380), prvo je spuštanje imao u Omanu, a tijekom ukupno 12 etapa preletjet će 35 tisuća kilometara. Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj lete 8500 metara.

Put ga je dosad odveo preko Indije, Mijanmara, Kine i Japana. Zrakoplov je postavio rekord za najdulji let na sunčevu energiju kad je bez zaustavljanja preletio gotovo 8300 kilometara iz Japana do Havaja.

Kopirati
Drag cursor here to close