6000 km

Solarni zrakoplov preletio 6000 kilometara

Sci-Tech / Flash | 25. 07. 2012. u 16:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrakoplov Solar Impulse, koji funkcionira pomoću solarne energije, okončao je let od 6000 kilometara bez korištenja goriva i trenutno se nalazi u Švicarskoj. Prema navodima švicarske novinske agencije ATS, zrakoplov Solar Impulse je u utorak u 20:30 sati sletio na zračnu luku u gradu Payerne na zapadu Švicarske.

Andre Borschberg, jedan od članova ekspertnog tima koji su radili na izradi zrakoplova, izjavio je da ovo tehnološko dostugnuće nije postignuto samo uz pomoć solarne energije, nego je to rezultat dugotrajnog timskog rada.

Zrakoplov, kojim je upravljao Bertrand Piccard, krenuo je s zračne luke Toulouse - Francazal u Švicarskoj na let prema Aziji i od 24. svibnja preletio je osam etapa, od po 800 kilometara i ostvario let od ukupno 6000 kilometara preletivši dva kontinenta s pauzama u četiri države.

Dužnosnici ocjenjuju da je glavni cilj leta bio pokazati kako ovaj zrakoplov može letjeti i danju i noću koristeći samo solarnu energiju. Zrakoplov Solar Impulse dug je 63 metra. Ne koristi gorivo i ima četiri elektromotora od kojih svaki teži 1,6 kilograma. Solar Impulse može dostići brzinu od 70 kilometara na sat.

Kopirati
Drag cursor here to close