zabrana

Snowden ostaje bez počasnog doktorata u Rostocku

Sci-Tech / Flash | 16. 06. 2016. u 12:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Schwerinu donio je odluku po kojoj Sveučilište u Rostocku bivšem djelatniku američke tajne službe NSA Edwardu Snowdenu ne smije dodijeliti počasni doktorat, objavljeno je na internetskim strancima suda u četvrtak.

"Obrazloženje Filozofskog fakulteta ne udovoljava uvjetima za dodjelu akademske titule doktora shodno zakonu o visokoškolskom obrazovanju savezne pokrajine Mecklenburg-Vorpommern", stoji u obrazloženju suda.

Za razliku od ostalih saveznih pokrajina, doktorat se u Mecklenburg-Vorpommernu može dodijeliti samo osobama s "izvanrednim" ili "izuzetnim" znanstvenim postignućima. Filozofski fakultet je dodjelu doktorata Snowdenu obrazložio "društvenim zaslugama" i "političkim značajem" njegovog djelovanja.

Rektor Sveučilišta u Rostocku je zaustavio proces dodjele počasnog doktorata Snowdenu pozivajući se na pokrajinski zakon o obrazovanju zbog čega je Filozofski fakultet istog sveučilišta pokrenuo proces koji je sada i izgubio.

Obrazovanje je u Njemačkoj u nadležnosti saveznih pokrajina koje same donose i zakone o visokoškolskom obrazovanju.

Filozofski fakultet je najavio da će na presudu uložiti žalbu te da će ponoviti postupak dodjele počasnog doktorata Edwardu Snowdenu.

Bivši djelatnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden objavio je 2013. tajne podatke o tomu kako je NSA pratila internetsku komunikaciju, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close