Glasile ili...?

Snapchat priprema pametne naočale

Sci-Tech / Flash | 13. 06. 2016. u 08:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije nekoliko godina činilo se kako će sljedeća velika stvar u tehnološkoj industriji, nakon pametnih telefona i tableta, biti pametne naočale. Činilo se kako će ovim tržištem dominirati Google (iako su i druge kompanije najavile vlastite pametne naočale), a nakon što je novinar jednog od najpoznatijih IT portala The Verge testirao Google Glasses, napisao je kako je siguran da su ove naočale budućnost tehnologije i da ćemo ih svi nositi.

No, pokazalo se kako nije bio u pravu – osim visoke cijene, ovaj je gadget predstavljao i veliki problem s privatnosti jer su korisnici koji su nosili Googleove naočale mogli snimati i fotografirati ljude bez njihovog znanja, zbog čega su zabranjene u brojnim kafićima u San Franciscu, dok su neki njihovi vlasnici verbalno i fizički napadnuti, piše Zimo.co.

Na kraju su i Googleovci odustali od ove verzije naočala te su najavili kako će sljedeća verzija biti usmjerena ponajviše poslovnim korisnicima i nekim specifičnim industrijama.

Da ovakve naočale ipak imaju budućnost vjeruju u Snapchatu, kompaniji čija je društvena mreža sve popularnija među mlađim korisnicima (prema posljednjem istraživanju, riječ je o najpopularnijoj mreži među tinejdžerima u SAD-u).

Na mreži tako možemo pročitati sve više glasina o pametnim naočalama koje priprema Snapchat, a na to upućuju i posljednji potezi ove kompanije koja je nedavno zaposlila jednog inženjera iz GoProa i bivšeg Googleovca koji je radio u odjelu kompanije zaduženom upravo za Googleove naočale, dok su još ranije ove godine zaposlili inženjere i dizajnere nakon čega su brojni mediji bili uvjereni kako je to dokaz kako ova kompanija razvija konkurenta Googleovim naočalama.

Neimenovani izvor iz Snapchata novinarima Business Insidera potvrdio je kako je njegova kompanija ''ozbiljna'' u razvoju novog hardvera, no nije govorio o detaljima, odnosno nije spomenuo pametne naočale. Iz Snapchata, naravno, ne žele komentirati ove glasine te ćemo morati sačekati još neko vrijeme prije nego i službeno saznamo na čemu ova kompanija radi, odnosno dok i službeno ne predstave pametne naočale ili neki sličan gadget.

Kopirati
Drag cursor here to close