IDDEEA

Službeni demant: Anonymousi nisu 'upali' u bazu podataka

Sci-Tech / Flash | 20. 11. 2015. u 16:26 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) odbacuje navode koje su prenijeli mediji u BiH i regiji, a tiču se upada u bazu podataka koju za nadležne organe održava IDDEEA.

Fotografije aplikacija za pretragu po bazi civilnog registra i putnih isprava koje su objavljene nisu aplikacije koje su u nadležnosti IDDEEA-e.

Iz IDDEEA-e naglašavaju da fotografije prikazuju aplikaciju koja se više ne koristi, a u prilog tome ide i činjenica da su slične fotografije objavljivane i prije nekoliko godina. Uvidom u fotografije koje su danas objavljene i analize logova pretpostavlja se da se radi o istim fotografijama s aplikacije koja više nije u funkciji.

Svaki službenik institucije koja ima pristup podacima ili obrađuje osobne podatke prvo se ovlasti da vrši upravne postupke ili pristupa podacima. Sustav bilježi svaku aktivnost koju taj službenik izvrši bilo da se radi o pristupu podacima ili samoj obradi podataka. Ukoliko osoba koja je ovlaštena da zakonito provodi postupke izvrši zloupotrebe, ne može se govoriti o tehničkom problemu sustava. Sustav bilježi sve logove i na osnovu toga se točno može utvrditi koja je institucija, odnosno službenik i kada pristupao podacima.

U sustav koji održava IDDEEA uvezano je 835 lokacija (ministarstva unutarnjih poslova, matični uredi, pravosudne institucije, institucije za provođenje zakona, centralna i izborne općinske komisije, diplomatsko - konzularna predstavništva...)

Podvlači se da su zaštite na sustavu IDDEEA-e u skladu sa standardima Europske unije, a dodatna unapređenja i usklađivanja s aktualnim standardima se vrše kontinuirano.

Svi tehnički mehanizmi koji se preporučuju UN i Europskim konvencijama za zaštitu podataka prilikom elektronske obrade podataka obuhvaćeni su postojećim sustavom.

Tehnička rješenja po pitanju zaštite podataka su takva da se formira jedan zatvoren sustav koji ne izlazi na javne komunikacijske putove, pogotovo za lokacije u BiH. IDDEEA institucionalno i organizacijski formira resurse koji su u stanju da se nose s izazovima vezanim za pokušaje nelegalnog pristupa sustavima i koriste se tehnike zaštite koje su u skladu s posljednjim tehnološkim rješenjima.

Svi logovi se čuvaju 10 godina, a također postoji i niz drugih tehničkih i sistemskih mjera zaštite (nivo mreže, nivo operativnog sustava, nivo aplikacije - korisnici, organi, prava pristupa i slično).

IDDEEA je o ovom slučaju već upoznala sve nadležne institucije za provođenje zakona na nivou BiH, navodi se u priopćenju IDDEEA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close