Amerikanac

Slučajno doplovio od Aljaske do istoka Rusije

John Martin s Aljaske krenuo je svojim čamcem rijekom Yukon duž Aljaske, pa je zbog loših vremenskih uvjeta završio u Beringovom prolazu i stigao do krajnjeg istoka Rusije
Sci-Tech / Flash | 03. 08. 2018. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četrdesetšestogodišnji Amerikanac John Martin slučajno je u svojem čamcu doplovio do krajnjega istoka Rusije, pošto je nekoliko dana zbog nevremena plutao od obala Aljaske preko Beringova prolaza, izvijestilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Martin, koji živi u Anchorageu, manjim je čamcem krenuo rijekom Yukon duž Aljaske, no zbog loših vremenskih uvjeta završio je u Beringovu prolazu, morskom prolazu između azijskoga Čukotskog poluotoka i Aljaske, kazala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, piše Hina.

''Prije dva tjedna američki državljanin John Martin odlučio je zaploviti rijekom Yukon. No zbog loših vremenskih uvjeta i nedostatka navigacijske opreme, nekoliko je dana proveo plutajući otvorenim morem te, ne znajući, završio na ruskom teritoriju'', rekla je Zaharova.

Nekoliko je dana bio prepušten iznimno lošim vremenskim uvjetima koji su njegov čamac na kraju 'izbacili' na rusku obalu, a u četvrtak su ga u Čukotki pronašli pripadnici ruske obalne straže.

O incidentu je odmah obaviješten američki konzulat u Vladivostoku, a Zaharova je kazala da su liječnici nakon pregleda utvrdili da je John Martin dobroga zdravlja.

Kopirati
Drag cursor here to close