Šok

Slovenski pčelari električnim ogradama protiv neželjenih posjeta medvjeda

Sci-Tech / Flash | 04. 12. 2015. u 10:25 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija je svojim pčelarima donirala 40 električnih ograda kako bi svoje košnice obranili od šteta koje im nanose smeđi medvjedi, objavila je u četvrtak televizijska postaja A kanal.

Donacija preko slovenskog Šumarskog instituta omogućena je sredstvima iz transregionalnog ekološkog programa DinAlp u kojemu sudjeluju Austrija, Slovenija i Hrvatska. Košnice štiti dva metra visoka ograda od pocinčane žice koja se preko akumulatora napaja strujom napona 5 volti.

Električni napon kod medvjeda izaziva slabi šok kad se dotakne ograde, pa se pčelari nadaju da će neželjenih gostiju njihovih pčelinjaka ubuduće biti znatno manje. U Sloveniji se po podacima pčelarskog saveza godišnje podnese od 300 do 800 zahtjeva za povrat štete koju medvjedi počine u pčelinjacima, u visini nekoliko stotina tisuća eura. Iako je svežder koji hranu traži u šumi, medvjed se kad je gladan približava naseljima, a ponekad hranu traži u kontejnerima za kućne otpatke.

Uz ovce i koze posebna su mu poslastica pčelinja legla i med. Trećina svih odštetnih zahtjeva zbog divljih životinja u Sloveniji ide na račun medvjeda, a ostalu štetu počine vukovi. Prema nekim procjenama u Sloveniji živi oko 500 smeđih medvjeda. Zbog prevelike populacije i ugrožavanja naselja zadnjih se godina odredi odstrijel oko 100 jedinki godišnje.

(FENA) I.B.

Kopirati
Drag cursor here to close