Nema rizika

Slovenija: Slučaj infekcije virusom zike potvrđen, ne radi se o odbojkašu

Sci-Tech / Flash | 09. 06. 2016. u 13:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sloveniji je nedavno potvrđen slučaj infekcije virusom zike kod osobe koja je boravila u Južnoj Americi, objavio je u četvrtak slovenski Institut za javno zdravlje, ali se ne radi o odbojkašu koji je nedavno boravio u Brazilu.

Institut ocjenjuje da ne postoji povećani rizik širenja te bolesti.

"Taj slučaj ne predstavlja rizik za javno zdravlje, a pojava virusa u našoj zemlji bila je samo pitanje vremena", izjavili su na konferenciji za novinare u Ljubljani Franc Strle i Maja Sočan, s klinike za infektivne bolesti ljubljanskog Kliničkog centra.

U Sloveniji je do sada na virus zike testirano 35 osoba, a potvrđen je samo u jednom slučaju, no takvih će slučajeva ubuduće biti više, osobito kod ljudi koji borave u zemljama pogođenim tim virusom kojeg prenose tigrasti komarci, upozorili su slovenski medicinski stručnjaci.

Medije su upozorili na to da informacijama o toj bolesti pristupaju na ozbiljan i odgovoran način, te demantirali da je osoba kod koje je pronađen virus zike slovenski odbojkaš koji se vratio s turneje po Brazilu, kako su prenijeli neki mediji.

Iako u nekim dijelovima Slovenije živi tigrasti komarac, nije riječ o vrsti koja najčešće prenosi virus u južnoameričkim državama, pa je mogućnost "domaće" zaraze vrlo mala, navode slovenski liječnici.

Kazali su da su svi slovenski sportaši koji će sudjelovati na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru upozoreni na opasnosti i način ponašanja kako bi se rizik infekcije izbjegao odnosno sveo na minimum.

Kako ističu, najvažnija zaštita i dalje je zaštita od uboda komaraca koji prenose virus, a u većini slučajeva bolest je blaga i prođe bez komplikacija te traje najviše sedam dana.

Kopirati
Drag cursor here to close