Mag-Lev Audio

Slovenci konstruirali lebdeći gramofon

Sci-Tech / Flash | 15. 10. 2016. u 08:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekipa mladih slovenskih poduzetnika konstruirala je prvi "lebdeći gramofon" na svijetu, te je počela prikupljati novac za financiranje njegove proizvodnje na poduzetničkoj platformi za start-up projekte Kickstarter.

Poduzeće Mag-Lev Audio svojim proizvodom cilja na pasionirane audiofile, odnosno ljubitelje klasičnih vinil ploča i njihova zvuka.

"Lebdeći gramofon" osigurava najčišći zvuk s klasičnih gramofonskih ploča od vinila jer ploča lebdi u zraku pomoću posebnog magnetnog jastuka, zbog čega ne dolazi do mehaničkih oštećenja nosača zvuka.

"Udružili smo naše poduzetničko iskustvo i mladenačku inovativnost", kazao je na predstavljanju projekta Davorin Furlan, jedan od osnivača tvrtke.

"Dok smo slušali ploče i izmjenjivali poslovne ideje, palo nam je na pamet pitanje zašto na gramofonu ploča ne bi lebdjela, što se činilo čudnom zamisli, ali se pokazalo da je to tehnički izvodivo", dodao je.

Nakon nekoliko testiranja napravili su prototip koji ima sve funkcije klasičnog gramofona, osim što ploča nije položena na kućište aparata nego levitira u zraku.

Za Kickstarter su se odlučili jer smatraju da preko te platforme mogu postići veću prepoznatljivost svog proizvoda, a misle da bi masovnija proizvodnja bila zanimljiva ljubiteljima starog gramofonskog zvuka.

Gramofon MAG-LEV Audio ima automatski reguliranu ručku i gramofonsku glavu, te priključak preko kojega se korisnik može povezati s audio sustavom.

Zbog osjetljivosti vinilnih ploča programiran je tako da se na kraju reprodukcije ručica automatski podigne, što ploču čuva od ogrebotina i produljuje životni vijek gramofonske glave.

Pritiskom na gumb može se kao i kod klasičnih aparata mijenjati brzina reprodukcije s 33 na 45 okretaja u minuti.

Kod nestanka električne struje, ugrađeni UPS sistem omogućuje da se gramofon zaustavi na siguran način, a ploča i aparat postave u početni položaj.

Kopirati
Drag cursor here to close