Sve košta

Škole u BiH ostaju bez đaka: Klupe se napuštaju zbog siromaštva

Sci-Tech / Flash | 25. 04. 2017. u 06:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina nema ni pola milijuna učenika u osnovnoškolskim i srednjoškolskim klupama, kako je to bilo prije pet godina, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je u ovoj školskoj godini, prema podacima Agencije za statistiku BiH, upisano njih svega 424.570, što je za 16.130 manje u odnosu na prethodnu godinu.

Ovi podaci pokazuju da je, u osnovnim školama u našoj zemlji svaka deseta stolica ostala prazna, a u srednjim školama čak svaka peta.

''U BiH u 1.850 osnovnih škola upisano je 291.342 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 5.477 učenika, ili 1,8 posto'', podaci su Agencije za statistiku BiH.

Samo na području FBiH, prema Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti u posljednjih pet godina manje je 43.245 školaraca, od čega u srednjim školama njih čak 30.664. Dostupni podaci pokazuju da je smanjenje broja učenika osnovnih škola evidentno u devet županija, dok jedino Kanton Sarajevo bilježi pozitivan trend i povećanje broja učenika od 4,14 posto u petogodišnjem razdoblju.

Da je stanje poražavajuće jasno se vidi iz primjera jedne osnovne škole u Brčko Distriktu u kojoj ima više uposlenih nego đaka. U školskim klupama u razredu koji je nekada broja 32 učenika, sada sjede njih dvoje, a školu vode direktor i nastavnik, a u njoj su uposleni još i domar i čistačica.

Avaz navodi kako je jedan od razloga zašto znatno manji broj školaraca u obrazovnim ustanovama je i to što napuštaju škole. Kako su sarajevskim novinama rekli u ministarstvima obrazovanja, razlozi da dječaci od 15 ill djevojke od 12 godina ne žele više ići školu je siromaštvo i udaja.

''Jedan dan došao mi je učenik Alija, koji je tek dva mjeseca pohađao nastavu u srednjoj školi. Iako je bio odličan đak rekao mi je da je s ocem razgovarao i da on više ne želi ići u školu. Razlog za to je naveo ženidbu djevojkom koja je bila njegovih godina'', rekao je za Avaz jedan od direktora, navodeći da se sve to dogodilo 2013.godine, kada je školu na čijem je čelu bio napustilo još 27 đaka.

U Izvještaju Federalnog zavoda, predstavljen je saldo migracija stanovništva Federacije BiH za razdoblje 2010 do 2016. godine. Na manji broj đaka utječe i to što našu zemlju napušta sve veći broj građana. U zadnjih šest godina samo iz Federacije BiH otišlo je, kako tvrdi Avaz, 48.790 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close