Obuka

Široki Brijeg: Što vijećnici trebaju znati o lokalnoj samoupravi

Sci-Tech / Flash | 14. 06. 2017. u 15:10 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez općina i gradova Bosne i Hercegovine održao je jednodnevnu zajedničku obuku izbranih dužnosnika - vijećnika Gradskog vijeća Širokog Brijega i Općinskog vijeća Posušje, s temom: ''Što vijećnici trebaju znati o lokalnoj samoupravi''.

Obuka je održana u dvorani Gradskog vijeća u Širokom Brijegu, a predavač je bio dr. sc. Drago Martinović, teoretičar, ali i praktičar iz područja medija, odnosa s javnošću i lokalne samouprave. Na samom početku kratki uvod je napravio Edin Demirović, ispred Saveza općina i gradova Bosne i Hercegovine, a sve nazočne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Širokog Brijega Vinko Topić.

Novoizabrani lokalni dužnosnici nisu imali priliku da se na sustavan i praktičan način upoznaju sa najvažnijim aspektima sustava lokalne samouprave i ključnim elementima njegovog funkcioniranja.

Cilj jednodnevne obuke je bio da pomogne novoizabranim vijećnicima da steknu polazni uvid u funkcioniranje lokalne samouprave, kako bi mogli da uspješno izvršavaju svoje uloge i odgovornosti i surađuju s drugim odgovornim akterima. Obuka ima uvodni karakter i računa na kasnije usavršavanje u svim aspektima programa, prvenstveno kroz Sustav obuke za JLS i putem neposrednog iskustva.

Tijekom obuke, vijećnici su imali priliku upoznati sa strukturom pravnog okvira lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, tretirajući ustavni i zakonski položaj jedinica lokalne samouprave, strukturu organa, nadležnosti, kao i drugim relevantnim temama. Također, vijećnici su se upoznali sa svojim dužnostima i pravima kao neophodnim uvjetom za pravovaljano predstavljanje svojih birača i svih građana u svojoj lokalnoj zajednici.

Kopirati
Drag cursor here to close